Сега четете
Християнството и национализмът не вървят ръка за ръка

Християнството и национализмът не вървят ръка за ръка

Християнството и национализмът не са свързани никак помежду си.

Те не вървят „ръка за ръка“, нека не се залъгваме.

 

Христос, бидейки юдеин, не беше националист. Защото християнството стои по-високо от всяка националност, от всеки етнос.

 

Христос е много, много по-голям от света и от всичко в него. Той превъзхожда нашия свят във всичко. Превъзхожда го и в любовта и премахва всички деления:

 

„Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса. Ако пък вие сте Христови, тогава Авраамово семе сте, и по обещание наследници.“

(Послание на св. ап. Павла до Галатяни 3:28‭-‬29 СИ)

 

Днес някои, използвайки това, че са християни, се опитват да „осребрят“ принадлежността си към Православната църква, да пробутват националистични идеи, за да постигат геополитически цели и да упражняват политически влияния, размахвайки заплашително и грозно знамето на православната си принадлежност. Всъщност, размахвайки го по начина, по който преди години се размахваха други знамена с други символи: едни с пречупени кръстове, други със сърпове и чукове… Но не това е Христос. С тези неща Христос няма нищо общо.

 

Това е по-скоро пълно неразбиране и изкривяване на образа на Христос.

 

Разбира се, безспорно е, че семейството, народа, родината са нещо прекрасно, защото там се формира мисленето на младите хора и ситуацирането им в този свят. Ние трябва да обичаме родината си и да я браним от всякакви посегателства.

Но днес, браним ли я от когото и от каквото трябва?

 

Постоянно слушам около себе си конспиративни теории за това, че някой иска да ни заличи като нация, че някой води война срещу православието и ние сме цел.

Вижте и

Не се страхувайте!

Никой на този свят не може да изкорени православието от сърцата ни освен ние самите.

 

Извечните ценности са в пълна сила и в нашето съвремие, макар, че са минали две хилядолетия откакто Христос живя между нас в човешки образ. И ако се вгледаме в тези ценности ще видим, че всяка една от тях стои над национализма, расата, политическия строй, политическите лидери, социалното положение, стандарта на живот.

Стои и над пропагандата и над желанието за първенствуване.

Който има очи да гледа, нека гледа…

отец Симеон Николов

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре