Сега четете
д-р Николай Шарков е първият българин избран за президент на Световната дентална организация

д-р Николай Шарков е първият българин избран за президент на Световната дентална организация

Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков беше избран за президент (President Elect) на Световната дентална организация (FDI World Dental Federation) на конгреса в Сидни, Австралия. Това каза  д-р Борислав Миланов – главен секретар на БЗС, който в предходните два мандата е бил председател на съюза. Той подчерта, че зад успеха на д-р Шарков стои дългогодишната работа на много хора, включително на колегите му от БЗС. Д-р Шарков е първият българин, избран за този пост, добави д-р Миланов.

Той добави, че д-р Шарков е получил подкрепата на 66 % от членовете (97 гласа) на сесията, побеждавайки опонента си – президентът на Британската дентална асоциация Ник Армстронг.

FDI World Dental Federation е световна организация, която включва в себе си представители на съсловни дентални организации от повече от 147 страни, като не мога да определя точно техния брой, тъй като има държави с различен статут – има такива, които са членове, има и такива, които са наблюдатели. Тази организация е създадена в края на 19 век и оттогава се занимава с формиране на политиката в сферата на денталното здраве. Има достатъчно завидна история. През всички години е доказала с дейността си, че в крайна сметка денталното здраве е част от общото здраве на човека и няма как да бъде изключено. Тук става дума за едни глобални въпроси, свързани с влиянието на различни заболявания в устната кухина, консумацията на захар, тютюнопушене, използване на различни материали, включително и в денталната медицина, с което ние провеждаме лечение и ярък пример за това е денталната амалгама, обясни д-р Миланов.

Той добави, че в Световната дентална организация не само се приемат резолюции, но се помага на страни, които нямат необходимите ресурси да реализират тези съвременни промени.

България е член на Световната дентална организация от 2003 г. За 20 години с работата си доказахме, независимо, че сме малка страна, че все пак имаме ресурса и че може да ни се гласува доверие, добави д-р Миланов. Държа да подчертая, че през тези 20 години персонално д-р Шарков извървя пътя от най-ниското ниво, за да постигне това, което се случи вчера, каза още той.

Вижте и

Д-р Миланов посочи, че досега д-р Николай Шарков е бил ковчежник на Световната дентална организация.

Главният секретар на БЗС обясни, че президентът на Световната дентална организация се избира за мандат от две години. Системата в тази организация е специфична. Фактически има настоящ президент, а д-р Шарков е избран за President Elect и след две години ще встъпи в длъжност. Дотогава, за две години, за да има приемственост, д-р Шарков ще работи рамо до рамо с настоящия президент, обясни д-р Миланов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре