Сега четете
В МВР е създадена организация за недопускане на изборни престъпления

В МВР е създадена организация за недопускане на изборни престъпления

По повод предстоящите избори за общински съветници и кметове, в МВР е създадена организация за недопускане на изборни престъпления в няколко направления. Това каза по време на изслушване в парламента министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

 

Той обясни, че на първо място е създаден оперативен щаб, с ръководител – главният секретар на министерството. Стоянов добави, че сред основните дейности на щаба са оперативното ръководство на дейността по противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност в периода на изборите, информационният обмен между структурите на МВР и координацията с държавите институции.

 

Министърът каза още, че е изготвен план с конкретни отговорни структури на министерството и срокове за изпълнение. По думите му планът координира дейността на структурите на МВР и взаимодействието с компетентните държавни органи за недопускане, предотвратяване и разкриване на изборни престъпления.

 

За по-добра оперативност при координиране на съвместните действия и обмена на информация при документирането и разследването на престъпления против политическите права на гражданите, е сформирано национално междуведомствено звено между ръководните представители на МВР, прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“, посочи още Стоянов.

 

По думите му през последните няколко месеца екип от специалисти в министерството разработи специализирано приложение географска информационна система изборни процеси. То ще осигури съвършено нов подход на работа и ще гарантира в много по-висока степен прозрачността на предстоящите избори, смята министърът. В системата е въведен голям обмен информация, а именно – аналитични данни от проведени предходни избори в страната, свързани с брой подадени сигнали за нарушения и престъпления, образувани наказателни производства, установени рискови райони с посочени конкретни изборни секции, където се наблюдава концентрация на нередности и последващи предприети действия от страна на МВР. Стоянов обясни, че в приложението е инкорпорирана информация от официални източници и анализи на антикорупционния фонд за контролиран и купен вот в България. Целта е информацията на всички източници да се ползва от МВР, като е осигурена възможност за съпоставяне с вътрешната информация в министерството и по този начин да се получи пълна и всеобхватна картина на изборния процес. Посредством разработения иновативен метод на работа се постига визуализиране на данни и информация за изборните процеси върху географската среда на територията на страната в реално време. На практика върху картата на държавата, ще могат да се виждат проблемните зони, градове, села, конкретни секции и съответно зоните, в които процесът протича спокойно без установено нарушаване на изборните права, добави Стоянов. Той уточни, че на предстоящите местни избори, структурите на МВР ще въвеждат в платформата в реално време данни за изборния процес, постъпилите сигнали и образуваните наказателни производства за нарушения и престъпления против политическите права на гражданите, както и последващите предприети действия по всеки конкретен случай. Географската система ще разпределя получените в структурите на МВР сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите и спрямо вида на нарушението или съответно престъплението лесно ще бъдат определяни зоните под въздействие на корпоративния вот, купуването на гласове, неправомерна агитация и други, което ще спомогне за своевременно и адекватно насочване на силите и средствата на министерството. След натрупване на информацията се предвижда системата да извършва пространствени и времеви анализи по избрани критерии и на тази база да се формират тематични карти, концентрация, плътност, горещи точки и други, добави той. На пето място – активно прилагане на натрупания опит от проведените до момента избори за придобиване на изпреварваща информация за идентифициране на конкретни лица и групи, целящи да окажат влияние върху изборния вот, посочи Стоянов.

Вижте и

 

Той отбеляза, че съществен елемент от опазване на обществения ред и недопускане извършването на престъпления против политическите права на гражданите е осигуряването на полицейско присъствие в уязвимите райони, махали и квартали. При провеждане на агитационни мероприятия по време на предизборната кампания, обезпечаването на сигурността и опазването на обществения ред също е задължение на полицейските органи. В тази връзка териториалните структури на министерството ще предоставят охрана на публични изяви на кандидатите. От 29 септември до 6 октомври в МВР денонощно ще функционира открита линия на конкретен телефон и имейл за сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес, каза той.

 

Той заяви, че МВР усилено ще защитава политическите права на гражданите и ефективно ще противодейства срещу нарушаване на изборните права.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре