Сега четете
„БСП за България“ искат изслушване на председателя на ДАНС във връзка с руските свещеници

„БСП за България“ искат изслушване на председателя на ДАНС във връзка с руските свещеници

Искаме извънредно изслушване на председателя на ДАНС за този мистериозен доклад, на базата на който е взето решението за изгонването на руските свещеници. Това коментира пред журналисти преди началото на днешното извънредно пленарно заседание председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Искаме истината и сме внесли искане до председателя на парламента Росен Желязков за изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев, заяви Нинова.

Всички се упражняват сега в много добро познаване на църковните дела, но и всички се позовават на този доклад. Никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него. Има информация, че е изготвен на база натиск отвън, коментира Нинова. По думите ѝ ако тези хора са били наистина шпиони, те са без дипломатически статут. Редът в България е да бъдат задържани, разследвани и съдени. Очевидно е, че нямат сериозни доказателства за такова нещо, затова бързаха да ги изведат от страната, каза Нинова.

Попитана дали има мотив да бъде отказано изслушването на председателя на ДАНС тя заяви, че се очаква. Ключови за страната въпроси все стават секретни. По този начин се затваря устата на опозицията, защото ние не можем да ви кажем какво пише в тези доклади, каза Нинова. Тя посочи, че има редица такива случаи за доклади на Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, докладът на ДАНС, който касае дерогацията, затварянето на концесията на „Росенец“.

Не можем да ви кажем дали ДАНС са си свършили работата, докато не видим доклада. Искаме да ни го представи и да обясни какво се е случило, каза Нинова.

Вижте и

Попитана дали е съгласна с призива на Атанас Атанасов председателят на ДАНС да подаде оставка, Нинова посочи, че това е част от големия въпрос за овладяването на службите. По думите ѝ случаят се използва, за да се започне отново битката кой да овладее службите, но не в името на националната сигурност, а да ги използва за информация – за лични, партийни цели, за натискане на опоненти. Нинова заяви, че по отношение на службите трябва да се запази принципът за разделение на властите – изпълнителна и президентска. По думите ѝ това е основен принцип на правовата държава, но и двете страни злоупотребяват със службите. Радев си предложи сам шефове на служби и сам си ги назначи. Сега правителството иска те да го правят, те да ги предлагат, те да ги назначават. Тоест огледално и двете страни действат в личен интерес, а не в държавен интерес, коментира Нинова. Според нас трябва да се запази принципът на разделение на властите – изпълнителната власт да предлага, президентската да одобрява. Така най-сигурно ще има контрол, независимо как се казват президентът и министър-председателят, добави тя.

Относно номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София на Антон Хекимян, Нинова попита дали Антон Хекимян е бил лична къртица на Бойко Борисов в bTV. По думите ѝ сега виждаме как телевизията трябва да носи отговорност за нещо, което вероятно не е нейно решение. В bTV има свестни журналисти и те не бива да се червят заради това, че вероятно Бойко Борисов е имал лична къртица, и то на най-високия пост за новините, каза Нинова. Тя попита още, дали Борисов е спазарил София. Продал ли е София с тази кандидатура друг да спечели срещу ангажимента да не рови Фандъкова, Орлин Алексиев и цялата корупционна схема в общината години наред, добави Нинова. По думите ѝ засега кандидатура на Хекимян буди повече въпроси, отколкото отговори.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре