Сега четете
Дивата природа завладява сърцето на София по време на „Природа фест“ на 30 септември!

Дивата природа завладява сърцето на София по време на „Природа фест“ на 30 септември!

Есента е един от най-красивите сезони. Чудесно време да наблюдаваме природата и да научим повече за нея.

След дълъг сезон на образователни и информационни инициативи, полева работа, изследване на редки видове и местообитания в най-отдалечените кътчета на страната ни, природозащитните организации се събират в Топлоцентрала в Южен парк 2, за да обменят опит и да споделят преживяното, наученото и постигнатото с всички, които обичат родната природа.

Започваме още в 10 сутринта с първия от три тура за наблюдение на птици из парка, познат още като Кучешкия. Той ще се води от експерти от Българското дружество за защита на птиците.

В същото време на терасата на Топлоцентрала, гражданите ще могат да се запознаят с работата на различни организации, да се снимат с макетите на диви животни на Зелени Балкани и да опитат уменията си в подреждането на пъзели с образователна цел.

Една от поляните до Топлоцентрала пък ще се превърне в мини модел на Драгоманското блато – една от най-ценните влажни зони в България. Това ще се случи през артистичния поглед на Мария Налбантова и под ръководството на Сдружение за дива природа “БАЛКАНИ” и WWF България.

От 11 часа посетителите на фестивала ще могат да надникнат съвсем отблизо в света на дивите животни чрез заниманията с фотокапани, които ще водят от сдружение БАЛКАНИ.

В 12 часа пък във фоайето на Топлоцентрала започва инициативата ни за свободна размяна на дрехи и книги “Here we swap again: Есенна миграция на дрехи”. Зад нея стоят Българска фондация Биоразнообразие, сдружение “За Земята” и компанията TexCycle. Целта е да се повдигне темите за бързата мода, сериозните проблеми за здравето на хората и замърсяването на водите, почвите и въздуха в следствие от свръхпроизводството на текстил за модната индустрия, както и да даде алтернатива на консуматорството – свободната размяна, поправянето на дрехи, а когато нито от двете не е възможно, рециклирането на тъканите.

В 13 часа започва работилницата за ЦВЕТНИ БОМБИ, която ще води екип от БФБ. По време на нея малки и големи ще могат да се докоснат до работата с почва, посяването на нов живот, търпението растенията да поникнат напролет и надеждата, че ще привлекат пчели и пеперуди.

Подготвили сме вълнуващи преживявания и за любителите на бордовите игри. В кафето на Топлоцентрала те ще могат да направят своите опити за спасят планетата докато играят БАРАБАР или Terra Futura под наставленията на опитни играчи. Стартът на турнирите ще бъде в 11 и в 13 часа.

В 14:30, отново в кафето на Топлоцентрала, илюстраторът Деница Пенева ще въведе любителите художници в света на ботаническата и научно-популярна рисунка.

В 16 часа започва дебатът, организиран от Зелени закони, по време на който граждани, експерти и политически фигури, могат да обсъдят и сравнят приоритетите си за зелените закони на България.

По време на фестивала може да се срещнете и с неуморните чистачи от инициативата “ИзЧисти планини” на За Земята, които ще ни предизвикат с идеи за отговорното планинарство и как да живеем с по-малко отпадъци.

Вижте и

Това са само някои от събитията, които ще направят 30 септември незабравим празник на природата и хората, които я пазят. Предвидили сме още работилници за създаване на хотели за пчели, уроци по оригами, търсене на съкровища, работилница за сол с подправки и още много вълнуващи природни срещи.

След цял ден на игри и разходки, посетителите на фестивала ще имат шанса да научат кои са Непримиримите примери в природозащитата от последната Биоразнообразна година (22 май 2022 – 22 май 2023) по време на церемонията по връчването на Годишните награди за биоразнообразие и климат на Българска фондация Биоразнообразие. Стартът е в 18:30 на терасата на Топлоцентрала, а финалът, както винаги ще е пищен. Този път за настроението ще се погрижат музикантите от No More Many More, а за танците – всички участници в празника!

Фестивал през деня, Годишни награди за биоразнообразие и климат вечерта – рецепта за една страхотна есенна събота!

Източник: Коалиция „За да остане природа в България“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре