Сега четете
Юлиян Попов: Имаме проблем с несъбраните отпадъци и нерегламентираните депа

Юлиян Попов: Имаме проблем с несъбраните отпадъци и нерегламентираните депа

България има проблем с несъбраните отпадъци и нерегламентираните депа, но като цяло нашата държава става все по-чиста, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов с предаването „Тази събота и неделя“ по БТВ.

Попов обясни, че страната ни е единствената в Европейския съюз, в която такса смет се определя на база данъчната оценка на имота, а не на принципа „замърсителят плаща“. Министърът каза още, че пилотно през 2024 година новият принцип ще бъде въведен в няколко общини, а надеждите са до две-три години да стане факт и на държавно ниво. Има различни възможности за отчитане на боклука по новата система, както чрез торби, така и чрез контейнери, допълни Юлиян Попов.

Според него отпадъците са много ценен ресурс и използването им е въпрос на култура, организация и политика. „Въпрос на пазар е, в който ние да създадем търсене“, категоричен беше министърът.

Юлиян Попов каза още, че при установено замърсяване трябва да има и адекватни глоби – колкото по-сериозна е щетата, толкова по-голяма да е глобата.

Вижте и

По повод наводнението в Царево, Попов обясни, че България би могла и сама да се справи с възстановяването от природното бедствие, без да се налага да се търси помощ от Европа. Той повтори, че като цяло водата по българското Черноморие е чиста.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре