Сега четете
Успех в София в полза на здравето на хората

Успех в София в полза на здравето на хората

Успех в полза на здравето на хората! – съобщи адв. Иван Велов.
Публикуваме без редакторска намеса анонсът, който той направи:
Съдът отмени Решението по ОВОС, с което беше одобрено изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София.
Съдебното решение потвърждава много от притесненията на гражданите, които многократно са били посочвани, но нито една институция не ги е взела предвид.
Така например, съдът приема, че при изчисляване на замърсяванията не са взети предвид съществуващите замърсявания, не е отчетен специфичният релеф, не е отчетено фоновото замърсяване, не са взети предвид температурните инверсии.
Освен това не е разгледан в достатъчна степен въпроса с опасните отпадъци, тяхното третиране и рисковете от аварии с опасни отпадъци, рисковете от отделяните диоксини и фурани и тяхното натрупване. Това показва, че институциите не работят, като са одобрили проект, който може да е опасен за здравето на населението.
Нашето здраве зависи пряко чистотата на въздуха и околната среда, в която живеем. Същевременно в София и редица други градове в България въздухът е много мръсен.
Последователно България беше осъдена от Съда на Европейския съюз за систематично нарушаване на нормите за съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Въпреки това Столична община и общинското дружество „Топлофикация София“ ЕАД искаха да изградят инсталация за изгаряне на отпадъци в София.
Изграждането на инсинератора беше одобрено от РИОСВ София през далечната 2015г., въпреки многократните предупреждения за опасност за здравето на хората.
При изгарянето на отпадъци се отделят емисии на азотни, серни и въглеродни оксиди, както и опасните за човешкото здраве органични замърсители диоксини и фурани. Те имат канцерогенно действие, намаляват имунната защита, причиняват аномалии на репродуктивното развитие, патологии на нервната и ендокринната система.
Предвиденият инсинератор ще генерира между 20 и 30 тона опасни отпадъци на ден, които се предвижда да се съхраняват в София за 8 дни (общо около 200 тона), след което да се изпращат в Русе, Севлиево или Германия за унищожаване. Изгарянето на отпадъци е остаряваща технология, която постепенно се отрича в ЕС. Дори на местата, където има такива инсталации, от години се правят изследвания за тяхната вреда и е постигнат консенсус, че усилията трябва да са насочени към намаляване, разделно събиране и повторно оползотворяване на отпадъците, а не към тяхното изгаряне.
Въпреки предоставеното предварително изпълнение на проекта „Топлофикация София“ ЕАД и Столична община се провалиха при реализация на проекта, като загубиха европейското финансиране в размер на 177 000 000 лева европейски средства поради незаконосъобразно провеждане на обществените поръчки за възлагане на изграждане на инсенератора, като КЗК и ВАС неколкократно отмениха решенията по определяне на изпълнител.
Досегашното управление на София пропусна десетилетия за реформи, като вместо това бяха безмислено разходвани 300 млн.лева за завод за RDF-отпадък в с.Яна и още стотици милиони годишно, които софиянци плащат за минимално разделяне на отпадъка и никакво компостиране. Тези хвърлени на вятъра средства трябваше да се използват за промяна на целия процес по сметосъбирането и отдавна да сме започнали да разделяме, преработваме и оползотворяваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите заводи или да ги зариваме в сметищата във Враждебна и Челопечене.
Столична община, Топлофикация София и РИОСВ София могат да обжалват решението в 14-дневен срок, което, ако се случи, отново ще покаже, че не защитават правото на чиста околна среда на столичани.
Аз съм адвокат на един от жалбоподателите срещу оценката на въздействието върху околната среда на инсенератора. Блгодаря за страхотната работа на колегата Александър Коджабашев, с който заедно осъществявахме процесуалното представителство пред последната инстанция.
Решението е постановено от Административен съд София – град, след като Върховният административен съд отмени първото решение на АССГ и върна делото за ново разглеждане.
С решението на Административния съд можете да се запознаете тук: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02nCNXJCHszdeZoG36dU8NjcB4N8We5tg7cHAZhasnPsfcNtrphsPc3iEwTi3z4gvRl&id=100065608594984
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре