Сега четете
Българския народ плаща по-скъп хляб, заради решение на служебният кабинет

Българския народ плаща по-скъп хляб, заради решение на служебният кабинет

„Това, което мисля, че е ясно за всички, е следното – с това си непремерено решение служебният кабинет лиши хазната от приходи и накара целия български народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно и по-скъпо олио и фуражи, а оттам и по-високи цени на млечните и месните продукти, за да защити един сектор, който миналата година е генерирал декларирана печалба от 2,5 млрд. лева.“. Това зави министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

 

По-рано днес премиерът Николай Денков съобщи, че правителството смята за правилно освобождаването на вноса на зърно от Украйна.

 

Според Василев е очевидно, че разумната политика е, ако има производители, които наистина биха били поставени пред трудности и биха излезли на загуба, да има за тях целеви помощи. Но да се освободи вноса, така, както беше освободен миналата година, за да може да се генерират приходи в хазната и да ядем по-евтини храни, добави Василев. Той е на мнение, че това е отговорното решение в полза на всички български граждани.

 

Вижте и

Финансовият министър съобщи, че приходите от производство на зърнени култури миналата година са 9,976 млрд. лева. Декларираната печалба, върху която са платени данъци за сектор зърнопроизводство е 2,507 млрд. лева. 2021 г., за сравенние, приходите на сектора са 7,965 млрд. лв., печалбата е 1,862 млрд. лева. Приходите за 2021 г. са 8 млрд. лв., печалбата е 1,9 млрд. лева. Приходите за 2022 г. са 10 млрд. лв., печалбата е 2,5 млрд. лв. на сектор зърнопроизводство, посочи Василев. По думите му секторът е основен ползвател на субсидия по линията на освобождаването на горивата от акциз. Това са 100 млн. лв. невнесен акциз в държавната хазна от сектора. Субсидията, която държавата е дала към всички селскостопански производители с основна част сектор зърнопроизводство за 2021 г., е 1,6 млрд. лв., за 2022 г. е 1,96 млрд. лв., от които 890 млн. лв. са европейски средства, 1,1 млрд. лв. са средствата от националния бюджет, информира министърът. Забраната на внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. До края на годината, ако се продължи тази забрана, очакваме щетите да са около 40 млн. лв. на месец, прогнозира Василев.

 

В отговор на въпрос дали министърът на земеделието Кирил Вътев е бил информиран за това решение, Асен Василев каза, че дискусии в кабинета има, те се водят няколко седмици. „На миналото заседание на МС имахме много дълга дискусия по въпроса и за първи път там изнесох данните за щетите за бюждета“, каза министър Василев. Има вече взето решение, че България не подкрепя удължаването на забраната за внос за украинско зърно, посочи още министърът

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре