22 години от атентатите на 11 септември в Америка

Американците отбелязват днес годишнината от атентатите от 11 септември 2001 г. – терористичните актове с най-много жертви на американска земя в историята на САЩ.

 

Възпоменателни прояви ще се състоят на местата, на които преди 22 години бяха извършени атаките – Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона в щата Вирджиния и Шанксвил, Пенсилвания.

 

Президентът Джо Байдън ще присъства на церемония във военната база в Анкъридж, Аляска, на връщане от посещения в Индия и Виетнам. Церемонията в далечния Север на САЩ е напомняне, че последиците от 11 септември са почувствани и в най-отдалеченото кътче на страната. Атентатите с отвлечени самолети отнеха живота на близо 3000 души и промениха американската външна политика, както и страховете на хората.

 

В този ден „ние бяхме една страна, една нация, един народ, както и трябва да бъде. Това, което чувствахме, бе, че всички сме заедно и правим каквото можем, опитвайки се да помогнем“, каза Еди Фъргюсън, началник на пожарната в окръг Гучланд, щата Вирджиния. Районът се намира на повече от 160 км от Пентагона и на три пъти по-голямо разстояние от Ню Йорк, но усещането за свързаност е вградено в местния мемориал с парчето стомана от разрушените кули близнаци на Световния търговски център.

 

Много американци ще отбележат годишнината, полагайки доброволен труд в деня, обявен от Конгреса за Ден на патриота и Национален ден на служба и възпоменание.

 

Вижте и

Вицепрезидентката Камала Харис се очаква да присъства на церемонията в Националния мемориал, посветен на събитията от 11 септември. На нея не се предвиждат изказвания на политически фигури. Вместо това близки на жертвите ще участват в прочитането на имената на загиналите, което обикновено продължава около един час.

 

Демократът Байдън ще стане първият президент, отбелязал 11 септември в Аляска. Първата дама Джил Байдън се очаква да положи венец пред Мемориала на 11 септември в Пентагона.

 

В Пенсилвания, където се разби един от отвлечените самолети, е планирано възпоменание и поднасяне на венци в Националния мемориал на Полет 93 в Стоустаун. Очаква се в него да участва съпругът на Камала Харис, Дъг Емхоф.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре