Сега четете
Сътрудничество в сферите на енергията, комуникациите и върховите технологии ще развиват ТУ в София и в Атина

Сътрудничество в сферите на енергията, комуникациите и върховите технологии ще развиват ТУ в София и в Атина

Техническият университет – София и Националният технически университет в гръцката столица Атина подписаха вчера споразумение за цялостно сътрудничество. Документът беше подписан в рамките на 87-ия Солунски международен панаир от ректорите на двете висши учебни заведения – проф. дн инж. Иван Кралов и проф. Андреас Будувис.

 

„Радваме се много, въпреки че ситуацията в Гърция тези дни е много трудна, че посрещнахме нашия брат от Техническия университет в София, защото и ние сме Национален технически университет“, каза  проф. Будувис.

 

Той припомни, че сътрудничеството между двата университета има история.

 

„Сътрудничим си както в научноизследователската дейност, така и в образователната. Понеже и двата университета са ориентирани към дейности от европейски тип, ние ще следваме този курс. Планирали сме някои съвместни дейности и в непосредствено бъдеще ще се опитаме да ги задвижим. Искам да изкажа голяма благодарност на ректора (проф. Кралов), че дойде тук, въпреки че времевата рамка беше много напрегната, както и на всичките му сътрудници, които бяха заедно с нас,“ допълни проф. Будувис.

 

„Имаме обмен на студенти, обмен на научни кадри и възможности за сътрудничество в следдипломни програми. Ще установим областите от взаимен интерес и ще положим усилия да развием сътрудничеството си в тях. Меморандумът, който подписахме, е едно рамково споразумение, което ще позволи да конкретизираме сътрудничеството си в различните сфери, както между факултетите, така и в различните области на дейността ни“, заяви още проф. Будувис.

 

В отговор на въпрос той обясни, че обменът между двата университета е насочен предимно към студенти. Ректорът спомена, че и двата университета участват в програмата „Еразъм“, която може да подпомогне тези дейности.

 

„Не забравяйте, че имаме възможността за изследователско сътрудничество в рамките на програми, финансирани от ЕС“, допълни ректорът на Атинската политехника, както е по-известен гръцкият Национален технически университет.

 

Той каза още, че с колегата си от София вече са идентифицирали общ интерес в областта на енергията, както и в развитието на интердисциплинарността в обучението на студентите.

 

„Сред първите дейности от общ интерес е прилагането на изкуствен интелект в учебната програма. Ние имаме общи планове по тези важни въпроси“, каза проф. Андреас Будувис.

Вижте и

 

Проф. Кралов също отбеляза, че двете образователни институции отдавна работят заедно.

 

„Формално подписваме договор за сътрудничество, с който се надяваме да разширим сътрудничеството си основно в научноизследователската и приложна дейност. Това са върхови технологии, които ние развиваме и обучаваме нашите студенти и най-вече – трансферираме към науката и бизнеса в областта на енергетиката, на медицинските грижи, също така и на превенцията и действията при кризи, които за съжаление напоследък са налични. Разбира се, вън от това ние имаме много широко сътрудничество и в образователната област, в областта на върховите технологии, на изкуствения интелект. Всичко това е приложимо към обществото и към регионите“, каза ректорът на Техническия университет в София.

 

На въпрос за конкретните проекти, които се очаква да се развият след подписването на меморандума, той уточни: „Споразумението е за цялостно сътрудничество, но на негова база сме предвидили няколко съвместни проекта в областта на съхранението на енергия, на превенцията на кризи и също така на комуникациите, като тук става въпрос както за киберсигурност, така и в областта на автономните транспортни средства.“

 

Тази година България е почетна страна на 87-ото издание на Солунския международен панаир – най-голямото търговско изложение в Югоизточна Европа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре