Сега четете
България е изпълнила всички технически критерии за Шенген

България е изпълнила всички технически критерии за Шенген

България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и очакваме подкрепата на европейските ни партньори до края на тази година. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместен брифинг с министъра на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич Радман.

 

„До края на годината като календар е предопределен и от заседанията, на които има възможност да бъде взето такова решение – визирам Съвета, има през октомври и декември“, отговори външният министър на въпрос дали краят на годината остава като дата, в която България да бъде приета в Шенген. Според Габриел Австрия и Нидерландия трябва да бъдат убеждавани да подкрепят страната ни. Двете страни са единствените, които са против членството на България в Шенген.

 

За да се справим с въпроси, каквито повдига Австрия, за борба с нелегалната миграция, с членството си в Шенген България ще допринесе още повече за справяне с този проблем, смята вицепремиерът. По думите ѝ, ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това ще допринесе за свободното движение на хора, стока и услуги.

 

По време на срещата е направен преглед на двустранните отношения на двете страни, посочи Габриел. Обсъдихме възможностите за активизирането и надграждането им, каза тя.

 

Специално внимание обърнахме на сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката, образованието, както и за това как заедно двете страни могат да дадат отговори на предизвикателствата на дигитализацията и зеления преход, коментира Габриел. Обърнато е много силно внимание и на подкрепата за Украйна, каза още тя.

 

Вижте и

Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство, а Габриел го определи като знаково.

 

Като държави членки на ЕС и НАТО България и Хърватия споделят обща отговорност за укрепването на сигурността и стабилността на Балканите. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министър Гордан Гърлич Радман, които проведоха среща по-късно днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

 

Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман ще посетят по-късно днес столичното 102-ро основно училище с преподаване на хърватски език. В рамките на визитата на хърватския министър у нас са предвидени срещи с държавния глава Румен Радев, министър-председателя академик Николай Денков и председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре