Сега четете
Учениците ще започват часовете си от 07:30 сутринта,когато условията в училището не позволяват обучението на всички паралелки да бъде само предиобед

Учениците ще започват часовете си от 07:30 сутринта,когато условията в училището не позволяват обучението на всички паралелки да бъде само предиобед

Започването на учебните часове в училищата у нас в 7:30 ч. вече няма да е по изключение, а се превръща в норма. Това става ясно от промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, предложени от образователното министерство.

МОН обяви въпросните промени в средата на август, като акцентира върху най-голямата – даването на възможност на учениците от IV, VII и X клас да се явят на втора дата на изпитите от националното външно оценяване, ако са ги пропуснали поради престой в болница, карантина, смърт на близък човек или природно бедствие. Нищо не бе съобщено обаче за друга промяна, свързана с началото на учебните часове.

Сегашните разпоредби гласят, че учебният ден „започва не по-рано от 8:00 ч. и приключва не по-късно от 19:30 ч.“. Допуска се по изключение учебният ден да започва не по-рано от 7:30 ч., „когато условията в училището не позволяват обучението на всички паралелки да бъде само предиобед“. В тази хипотеза влизат редица училища, в които обучението е все още на две смени – това изисква да се освободи повече време за първа и втора смяна, съответно се налага учениците да започват по-рано сутрин – в 7:30.

Родители, учители и експерти обаче отдавна призовават за по-късно започване, защото според изследвания в ранните сутрешни часове децата не са адекватни и съответно часовете им не протичат ефективно. На този фон, а и на поетия от държавата курс към плавно преминаване към едносменно обучение, предложената от МОН промяна изглежда странно. Новите текстове заменят думите „не по-рано от 8:00 ч.“ с „не по-рано от 7:30 ч.“, като разпоредбата за изключението се премахва. Това означава, че дори да няма необходимост – например условията му не позволяват обучение на всички паралелки само предиобед, всички училища, вкл. и тези на едносменен режим, ще могат да започват в 7:30 по свое усмотрение.

Вижте и

„Сега“ попита МОН какви са мотивите за промяната в наредбата – кое я е наложило, какви проблеми решава и до какви ефекти ще доведе, както и в колко училища в страната се започва в 7:30, в колко – по-късно към 8:00 ч. Оттам посочиха, че „предлаганото изменение не е учебният ден да започва в 7:30 ч., а „не по-рано от 7:30 ч.“ и в никакъв случай не вменява задължение във всички училища часовете да започват в този час, а просто дава възможност в зависимост от конкретните обстоятелства училищното ръководство да прецени и да определи дали учебният ден ще започне в 7:30 часа, в 8:00 часа или по-късно.

„Изискването в сега действащата разпоредба учебният ден да не започва по-рано от 8:00 часа създаваше проблеми в много училища, в които учениците пътуват от различни населени места. Постъпвали са и предложения от родители на ученици от големи областни центрове. Те посочват, че изискването да не се започва по-рано от 8:00 часа създава проблеми с придвижването им до училище заради натоварен трафик, препълнен градски транспорт и др.“, отговарят от МОН.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре