Сега четете
Община Петрич започна почистване на дерета, дъждовни шахти и речни корита

Община Петрич започна почистване на дерета, дъждовни шахти и речни корита

Почистване на дерета, речни корита, дъждоприемни шахти и отводнителни решетки са извършени в община Петрич тази година с цел превенция от наводнения, каза  зам.-кметът „Териториално и селищно устройство“ на Община Петрич Минка Салагьорова.

 

Всяка година Община Петрич почиства нерегламентирани сметища и различни дерета. Тази година са почистени дерета в землището на Дрангово, Кавракирово, Марикостиново, Беласица и дерета покрай общинския път от Беласица до Габрене, обясни Салагьорова. Ежегодно се почистват и дъждоприемни шахти, ремонтират се и решетки. В момента се извършва ремонт на отводнителни решетки на улиците „Княз Борис I” и „Капитан Джингаров”. На ул. „Св. Св. Кирил и Методий” над училище „Кочо Мавродиев” се прави ремонт на главна дъждоприемна шахта. Предстои ремонта на две отводнителни решетки – на ул. „Кочо Мавродиев” и ул. „Стою Хаджиев”. Такива ремонти се правят и в останалите населени места, каза зам.-кметът.

 

Почистено е и коритото на река Долнорибнишка, в участъка на село Първомай, като са включени дейности по укрепването на бреговете. Предстои и завършване на дейностите по възстановяване проводимостта на коритото на дере в село Кавракирово, при което освен почистване на коритото е направена и реконструкция на мостови съоръжения, които до момента са били като своеобразни „тапи”, коментира още Салагьорова.

 

Зам.-кметът каза още, че предстои бетониране на водоотвеждащ канал, който минава през село Марикостиново. Проектът е преминал през необходимите процедури и очаква разрешение за строеж.

 

Друг важен обект, който спомена Салагьорова е съоръжението в близост до комплекс „Яворите“ в града. Тези съоръжения са затлачени и водите от цялата водосборна област над Комплекс „Яворите”, кални маси и растителност, се изливат директно към прилежащите улици и имоти. Голямата денивелация и обширната водосборна област обуславят и големите водни количества, които застрашават многобройни имоти от наводнение и затлачване с наноси.

 

Вижте и

Там е предвиден охранителен канал, който ще бъде с решетки по цялата си дължина, за да се предпазва от шума и листа. Веднага след охранителния канал се предвижда ревизионна шахта и отвеждащ канал, обясни зам.-кметът. Проектът е извървял всички стъпки, предстои издаване на разрешение за строеж и започване на строителството, допълни още тя.

 

В плана за интегрирано развитие на общината са заложени проекти за подобряване на техническото състояние на язовирни стени и съоръжения към тях, както и изграждане на охранителен канал, възстановяване на речни корита и възстановяване на естествените гори във водосборните басейни на реките. Предвидено е и създаване на система за превенция и ранно предупреждение, обясни Салагьорова.

 

Тя добави, че от Общината ще търсят възможности за осигуряване на финансиране на тези проекти и чрез европейските програми и подчерта, че подобни проекти на общините, свързани с превенцията, е добре да бъдат подкрепяни от държавата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре