Сега четете
Регионалният исторически музей – София показва изложба за Софийския държавен цирк

Регионалният исторически музей – София показва изложба за Софийския държавен цирк

„Ех, този цирк“ е заглавието на изложбата, която Регионалният исторически музей – София (РИМ-София) открива официално на 12 септември. Експозицията може да бъде видяна до 1 октомври на пл. „Бански“ 1, съобщават от музея.

От РИМ-София обясняват, че в центъра на изложбата е разказът за някогашното здание на Софийския държавен цирк – иновативно достижение на архитектите Ерослав Станков и Костадинка Станкова-Мутафова.

Организаторите на изложбата припомнят, че сградата е построена на пл. „Солни пазар“ в столицата. Съществува около 20 години, преди пожар да я заличи на 25 септември 1983 г. Сред акцентите в изложбата ще бъде специално направен макет на зданието. От времето на идейното създаване на сградата са запазени и изложени авторски скици и чертежи. Те са допълнени с фотографии от различни периоди. Представата за съществуването на Софийския държавен цирк е обогатена с автентични плакати от неговите представления и програми за цялостната му дейност. Някои от експонатите са представени мултимедийно и посредством видео кадри.

временната експозиция е пряко свързана и с преклонението към българското цирково изкуство и многобройните артисти и артистични фамилии, професионално посветили се на него. Регионалният исторически музей – София осъществява изложбата в сътрудничество с Драгомир Драганов и Константин Ачков (семеен архив Станкови), отбелязват организаторите на експозицията.

Вижте и

„Изложбата отдава почит на творците на Българското цирково изкуство – П. Панайотов и К. Шалганов, Т. Пиронков, Анг. Димитров, Н. Димитров – Пощата, Лазар и Александър Добрич, Васил и Тошко Козарови, Ст. Лазаров, династията Орландо Валдемар, Н. Панов, Анг. Божилов, братя Ковачеви, братя Силаги, братя Мечкарови,  фамилиите Бакански – Нанови, Славови, Романови, Кeхайови, клоуните К. Кертиков, Коко, Чарли, Седой, Фери, Мишката, Боби и мн. др.“, казват от РИМ-София.

По време на изложбата „Ех, този цирк“ ще има и съпътстващи събития. На 17 септември ще има магически спектакъл „Мagic Mario“ and „Hedon“ пред сградата на Регионалния исторически музей – София на пл. „Бански“. На 25 септември ще се състои прожекция на документалния филм „Мокър от дъжд не се бои“ на същото място, казват от РИМ-София.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре