Сега четете
110 отбора на старт в щафетния маратон на България

110 отбора на старт в щафетния маратон на България

Деветото издание на щафетния маратон на България „София Екиден Маратон“ ще отбележи рекорд по броя на състезателите. 90 отбора ще стартират в надпреварата за възрастни, а около 20 тима ще се състезават при децата. Надпреварата ще се състои утре, 6 септември, от 9:00 часа пред стадион „Васил Левски“. Част от улиците и булевардите близо до тази локация ще бъдат затворени същия ден до 13.30 часа.

 

По традиция на старт ще застанат най-силните атлети на страната в средните и дълги бягания, както и стотици любители на спорта. В заявките личат имената на Мирослав Спасов, Алекс Василев, Стоян Владков, Николай Първанов и други.

 

От няколко години щафетният маратон приема и Държавното отборно първенство на Българската Армия. Заявки са подали 10 тима от различни родове войски в цялата страна. Състезанието е за отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км = 42.195км).

 

Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане. Трасето е със старт-финал пред стадион „Васил Левски“, а атлетите ще бягат из централните улици на столицата.

 

И тази година състезанието е под патронажа на посолството на Япония и е включено в календара на японските дни на културата през месец септември.

Вижте и

 

Щафетните маратони са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези прояви имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония.

 

Освен професионални спортисти в състезанието могат да се запишат и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени. Повече информация може да намерите на www.sofiaekidenmarathon.com.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре