Сега четете
Росица Матева: 17 партии и три коалиции са подали заявление в ЦИК

Росица Матева: 17 партии и три коалиции са подали заявление в ЦИК

Общо към момента заявления за участие в предстоящите местни избори са поддали 17 партии и три коалиции. Това обяви Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на редовен брифинг в ЦИК. От вчера започна регистрацията на партиите и коалициите за участие в предстоящия вот на 29 октомври. Вчера са подадени документите на 14 партии и коалиции, днес са подадени документите на три партии, уточни Матева. За сравнение тя коментира, че с първия ден от регистрацията в изборите през 2019 г. са подали документи три партии и две коалиции. Можем да кажем, че вчера интересът беше доста по-голям, констатира Матева.

 

Тя обясни, че от четвъртък до днес ЦИК са взели решение за назначаване на общинските избирателни комисии и вече са били назначени 206 общински избирателни комисии. Остава да назначим по-малко от 60 комисии. Това ще се случи до 8 септември, добави Матева. По думите ѝ на 9 септември общинските избирателни комисии започват своята работа. На 13 септември ще регистрираме всички партии и коалиции, които са подали документи, уточни Матева и допълни, че тогава ще бъде изпратена информация на всички общински избирателни комисии, кои партии и коалиции са регистрирани в ЦИК, за да започне регистрацията в общинските избирателни комисии. По думите ѝ регистрацията ще приключи на 18 септември. Документи за това ще могат да се подават до 17:00 часа. Матева напомни, че до 18 септември общинските секции ще обявят на публични места избирателните списъци. Тя посочи, че до 18 септември всеки гражданин на друга държава членка, който има регистриран адрес в Република България и има избирателни права, може да подаде заявление и да бъде вписан в списъка за гласуване, стига постоянното пребиваване да е преди 28 април т.г. и да желае да гласува.

 

Вижте и

Тя съобщи, че освен 265 кмета на общини, ще бъдат избрани и 35 кметове на райони. Броят на кметовете на кметства ще бъде установен до края на тази седмица, каза Матева. Информацията за кметствата се очаква от Националния статистически институт, уточни тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре