Сега четете
Започват засилени проверки на инспекцията по труда

Започват засилени проверки на инспекцията по труда

Контролните органи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) стартират засилени проверки, насочени към гарантиране изплащането на трудовите възнаграждения на работниците и служителите, съобщиха от пресцентъра на изпълнителната агенция. Във фокуса на кампанията попадат работодатели, за които в предходни проверки е установено, че бавят изплащането на заплати. Ограничаването на недекларирания труд е сред акцентите в дейността на Инспекцията по труда. Освен работата без трудов договор, част от проявите на недекларирания труд са и нарушенията, свързани със заплащането на труда, по работното време, отпуските и др.

 

Нарушенията, свързани със забавени възнаграждения и обезщетения, са основание за отстраняване на участници от обществени поръчки съгласно закона, обясниха от Инспекцията по труда. Предвидено е обаче те да бъдат отстранени, след като дължимите суми бъдат изплатени на работниците и служителите. След представянето на доказателства за изплащането им участникът в обществената поръчка може да получи удостоверение за липса на нарушения. Доказателствата трябва да бъдат представени в дирекцията, установила нарушенията с влязло в сила наказателно постановление.

 

За първите седем месеца на годината от всички 66 940 нарушения по трудовите правоотношения, 14 348 са свързани със заплащането на труда, като 2707 от тях се отнасят до задължението на работодателя за начисляване и плащане на трудовите възнаграждения. След намесата на инспекторите по труда са изплатени почти 2,6 млн. лв. за посочения по-горе период.

 

От 2018 г. Инспекцията по труда получи правомощие да инициира производство по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на поне една трета от работниците и служителите, припомнят от ведомството. В тези случаи се подават искови молби към съда, за да може работниците и служителите да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания.

 

Вижте и

От началото на 2023 г. ИА ГИТ е подала 12 искови молби за иницииране на производства по несъстоятелност. По три от делата е открито производство по несъстоятелност, две от дружествата са обявени в несъстоятелност, а една искова молба е оттеглена, тъй като работодателят е платил трудовите възнаграждения на работниците и/или служителите си.

 

От 2021 г. насам ежегодно се планират по 2000 проверки в обекти на контрол в цялата страната, които са оценени като високорискови по отношение прилагането на трудовото законодателство, съобщиха от Инспекцията по труда на пресконференция на 21 юли. Планирането им е по проект за оптимизация и иновации в ИА ГИТ. В рамките на дейностите е направен регистър на рисковите обекти за контрол, електронна библиотека с полезна информация за инспекционна дейност и др.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре