Сега четете
Румен Радев ще посети Видин за откриване на синагога

Румен Радев ще посети Видин за откриване на синагога

Държавният глава Румен Радев ще посети Видин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 12:30 часа президентът ще се срещне с децата и младежите, които ще се включат в „Президентския тест“, част от инициативата „Спортувай с президента“ за насърчаване на активния и здравословен начин на живот.

 

От 14:30 президентът Румен Радев ще участва в откриването на реставрираната като Културен център „Жул Паскин“ синагога във Видин. Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която е под патронажа на държавния глава. Президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева. В рамките на посещението си Румен Радев ще проведе среща с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.

 

На 28 май 2021 г. започна реставрацията на Синагогата във Видин и превръщането ѝ в културен център. Сградата е построена през 1894 г. и представлява трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Губи функциите на еврейски молитвен дом през 1950 г. след масовото изселване на евреите от Видин. През 60-те и 70-те години на миналия век се използва за различни нужди. Дълги години тънеше в разруха.

Вижте и

 

През 2017 г. Организацията на евреите в България „Шалом“ дари сградата и имота на Видинската Синагога на община Видин.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре