Сега четете
Мария Габриел: Външно министерство ще направи всичко възможно да не бъде прието предложение за резолюция, свързана с македоно – американското наследство

Мария Габриел: Външно министерство ще направи всичко възможно да не бъде прието предложение за резолюция, свързана с македоно – американското наследство

Министерство на външните работи (МВнР) ще направи всичко възможно предложението за резолюция месец септември да бъде обявен за месец на македоно – американското наследство да не бъде прието. Това увери вицепремиерът Мария Габриел по време на днешния първи блиц контрол от новата пленарна сесия на парламента.

Мария Габриел отговори на въпрос на народния представител от „Има такъв народ“ Павела Митова относно действията на МВнР, с които да се противопостави на поредното изопачаване на исторически факти и събития от страна на Република Северна Македония (РСМ).

От ден първи МВнР знае за предложението за резолюция, предприели сме действия, имаме много голяма активност от посланика ни и от генералния консул. Те вече проведоха разговори с екипа на сенатора, който е внесъл резолюцията. Има процедура, която е започнала, аз ви уверявам, че ще направим всичко възможно тази резолюция да не бъде приета, каза Габриел.

Тя припомни, че това не е първият опит, а втори такъв. „Ние имаме ясна позиция спрямо Република Северна Македония“, каза Габриел. Според нея е важно те да си изпълнят ангажиментите по отношение на компромиса от юли 2022 г.

Вижте и

България ще продължи много ясно да отстоява своята позиция, да напомня, че ние заставаме зад това да бъдат изпълнени всички условия, свързани с компромиса от юли 2022 г., ясно да се противопоставим на опитите за фалшива информация и дезинформация, че България има нови условия и междувременно ясно да си отстояваме своите език, култура и идентичност, каза външният ни министър.

Не е в компетенциите на който и да било законодателен орган да се произнася по такива теми, добави тя и уточни, че в този случай Народното събрание на България може да продължи да бъде много полезно. Ние искаме много ясно да покажем и на РСМ е, че само когато изпълняваш ангажиментите, които ти самият си приел да изпълниш, тогава европейската интеграция вече не е мечта, добави тя.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре