Сега четете
Емблематичен завод хлопва кепинците и може да остави без заплати работниците си

Емблематичен завод хлопва кепинците и може да остави без заплати работниците си

Последните работници на бившата гордост на местната машиностроителна индустрия – „Бронз” в Долна Оряховица, са сериозно притеснени, че ще останат без заплатите и осигуровките, които им дължи предприятието, обявено в ликвидация.

Около 25 бивши работници на фирмата са започнали да търсят правата си по съдебен път, но поредица от фактори може би ще доведат до това, че те ще са най-потърпевши от колапса на предприятието, съобщава regnews.net.

 

Заводът, който навремето даваше препитание на стотици хора от региона, поетапно сви значително производството си и след поредица преструктурирания стана част от „Бронз” ЕООД – София от групата на „Ви Веста Холдинг”.

На 16 май тази година е открито производство за ликвидация на дружеството, която трябва да приключи до 7 март 2025 г. В момента тече 6-месечен срок за предявявания на вземания от кредиторите. Сред тях са и работниците, но те се конкурират с държавата, общината  и заемодатели на фирмата.

Производство

Според работещите в производствената база в Долна Оряховица до последно е имало производство, което е реализирано в Испания. Но работниците не са получавали заплати, като периодът без възнаграждения е различен за всеки един, но по-голямата част имат да вземат пари за 6-7 месеца.

Според ведомостите дължимите заплати са около 160 000 лева, а освен това дружеството дължи осигурителни вноски и данъчни задължения на работниците към държавата.

След като разбират, че закриват предприятието им, работниците изпращат искания до НОИ – София (където е седалището на бившия им работодател) да им бъдат изплатени възнагражденията и обезщетенията за последните месеци. Получават отказ, който е мотивиран с това, че всеки ще си получи гарантираните от държавата вземания при несъстоятелност на работодателя.

Само че тогава вземанията няма да са в пълния дължим размер, а съобразно гарантираното от държавата. Правото на такова вземане ще възникне за всеки от работниците от датата на вписване в Търговския регистър на решение за обявяване в несъстоятелност.

Освен това, докато се стигне до такова производство по несъстоятелност, може да няма вече никакво имущество на дружеството, от реализирането на което биха се облагодетелствали работниците, конкурирайки се с публични вземания на държавата и общината, а и други вероятни кредитори.

Скрап

Хората казват, че вече всичко в цеховете е изнесено и продадено за скрап. Освен това е насрочена публична продан по изпълнително дело на НАП София. Тя е обявена за 13.09.2023 г. при определена начална цена за продажба на имуществото – земя и сгради. По това дело на публичен изпълнител вече са извършвани предходни продажби и е продаден недвижим имот, представляващ масивна сграда – столова и кухня, както и апартамент, който е бил собственост на дружеството, намиращ се в центъра на Долна Оряховица, по който е била наложена възбрана от ЧСИ.

Работниците са уведомили Дирекция „Инспекция по труда” – Велико Търново и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” – София, която разполага с правомощия да поиска от съответния съд по седалище на работодателя в ликвидация (в случая в София) да обяви дружеството в несъстоятелност, ако намери основание за това.

Вижте и

Поредната пречка в случая е, че работата на Съда ще се проведе по нов ред, предвиден в последните изменения на трудовото законодателство, приети съвсем наскоро от Парламента. Практически такова производство не е възможно да приключи до 13 септември, когато е обявена публичната продан по делото на НАП. А ако няма производство по несъстоятелност, работниците не биха си получили гарантираните от държавата вземания по съответния закон.

НАП

Паралелно с това, от името на всеки един от работниците в Горнооряховския районен съд се образуват дела по реда на бързото производство с искане вземанията на работниците да бъдат обезпечени чрез вписване на забрана върху недвижимото имущество на бившия работодател и спиране на публичната продан по делото на НАП, обявена за 13 септември 2023 г.

Само че всичко това става по време на съдебна ваканция, т.е. съдилищата, включително ГОРС, работят с намален състав и до момента няма уважено искането на работник от „Бронз”. Едно от делата вече е във ВТОС като въззивна инстанция, която да прецени има ли нужда от такова обезпечаване.

Не само е нужно, но е дори спешно, защото са в ход изпълнително дело на НАП – ТП София с насрочена публична продан за 13.09.2023 г. на оценено имущество – земя и сгради и изпълнително дело за задължения, които дружеството има към Община Горна Оряховица.

След техните вземания за работниците няма да остане нищо и техният труд през последната половин година ще е напразен. Да не говорим за неплатените осигуровки и данъчни задължения към държавата, които ще им създават проблеми във времето напред.

Ето защо е наложително и спешно налагане на исканите обезпечителни мерки – вписване на възбрана върху недвижимо имущество земя и сгради от името на всеки работник и спиране на изпълнителните дела, за да могат работниците да си получат поне гарантираните възнаграждения, коментират адвокати, които представляват работниците.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре