Сега четете
Голям скандал в НЗОК лекари ощетили държавата с над 5 милиона лева с фалшиви документи за изплащане на помощни средства на хора с увреждания

Голям скандал в НЗОК лекари ощетили държавата с над 5 милиона лева с фалшиви документи за изплащане на помощни средства на хора с увреждания

Разкриха мащабна измама за източване на НЗОК с фалшиви документи за изплащане на помощни средства на хора с увреждания. Схемата е от Пловдив и според властите е ощетила държавата с над 5 милиона лева.

Схемата започнала да действа през юли 2022 г., когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ. Точно тогава са направени промени, които включват издаването на всички консумативи да бъдат прехвърлени от социалното министерство към НЗОК.

Съмнението, че става въпрос за измама идва, когато от Регионалната здравна инспекция правят проверка, търсейки дали някои от пациентите са получили заявените консумативи. Отсрещната страна заявява, че няма представа за какво става въпрос.

Екип на bTV потърси Регионалната здравна инспекция, откъдето заявиха, че ще върнат обаждане по-късно, но до такова обаче не се стигна.

В основата на измамата е фиктивен медицински център, учреден в София. Направена е мрежа от филиали в цялата страна, включително и в Пловдив. Те източват НЗОК, а помощи не стигат до пациентите.

За периода от юли 2022 г. до края на юли тази година са направени над 8000 протокола за отпускане на средства за хора с увреждания – например за слухови апарати, инвалидни колички и др. консумативи. Има дори издадени протоколи на 27 починали души. По случая са задържани 8 души.

Вижте и

„Не съм чувал за други фиктивни центрове, особено с такава дейност. Това е съвсем нова схема. Основният консуматор на парите не е медицинският център, а магазинът за помощни средства“, коментира в „Тази сутрин“ доц. Спас Спасков, бивш директор на болница „Пирогов“.

Най-вероятно схемата е голяма, тъй като самата процедура, която трябва да извърви пациент, който желае да получи такива помощни средства, изисква да се подадат съответните документи. Има лекарска комисия от специалисти, които са издавали тези протоколи и са удостоверявали определени обстоятелства. След което се изисква пациентът да се яви лично, за да получи тези помощни средства и да подпише приемо-предавателен протокол. Очевидно това не се е случвало“, разказа адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Според нея в схемата не са били включени хора от Здравната каса. По думите ѝ подобни схеми са възможни заради усещането на безнаказаност в такива ситуации. Според Шаркова е нужен по-голям контрол с активното участие на пациентите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре