Сега четете
Българчета от цял свят говорят и мислят за Левски в инициатива на „Радио България“

Българчета от цял свят говорят и мислят за Левски в инициатива на „Радио България“

В началото на годината „Радио България“, програмата за чужбина на БНР, отправи покана към децата от български училища зад граница, чийто патрон е Васил Левски, да запишат и заснемат свои мисли за Апостола на свободата, да прочетат съчинение или стих, да изпеят песен или да нарисуват Левски. Инициативата продължава до края на годината и е част от Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата на Република България.

Голяма част от децата на нашите сънародници зад граница са родени и израснали в чуждите държави, а българският се явява за тях втори, нерядко – и трети език. С посещението си в българско неделно училище те и техните родители „декларират“ национална принадлежност, почитат героите и празниците ни и поддържат жив българския дух, с което ни дават надежда, че България няма да бъде заличена демографски.

„Въпреки че понякога езикът ги затруднява, в записите, интервютата и видеата, които децата, с помощта на своите учители, изпращат при нас, се вижда цялото им усърдие да покажат знанията си за националния ни герой Васил Левски и своята българска културна принадлежност. Чрез съвместната инициатива с неделните училища зад граница показваме и на сънародниците ни у нас, че българите в чужбина не забравят историята и героите си…“ – изтъква главният редактор на „Радио България“ Красимир Мартинов.Творбите на децата са част от споделени мултимедийни публикации в уеб сайта на БНР и в каналите на медията в социалните мрежи, звучат и в предаванията на „Радио България“. В края на кампанията от БНР са предвидили да изпратят на участниците подаръци, които ще им помогнат да научат още за родината.

За онези, които все още се затрудняват с българския език, както и за чужденците, които се интересуват от историята на страната ни, екипът на „Радио България“ е разработил и серия от онлайн публикации за живота и делото на Васил Левски на 11 езика. Статиите, чийто общ брой до края на годината се очаква да надхвърли 120, се публикуват в специално създадената рубрика „С мисъл за Левски“ на уеб сайтовете на „Радио България“ на английски, немски, френски, испански, руски, сръбски, турски, гръцки, албански и румънски език.

Вижте и

„Радио България“ е правоприемник на предаванията за чужбина на Българското радио, които имат 87-годишна история. Призванието му е да разпространява съдържание за и от България на български и чужди езици, като така популяризира българската култура зад граница и съдейства за опазване на българското национално самосъзнание. „Радио България“ създава и всекидневни ефирни предавания на турски език за българските граждани, чийто майчин език е различен от българския.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре