Сега четете
Среща на министрите на отбраната на държавите от ЕС, в подкрепата за Украйна

Среща на министрите на отбраната на държавите от ЕС, в подкрепата за Украйна

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), днес и утре, в Толедо, Испания, съобщиха от Министерството на отбраната.

Във фокуса на дискусиите ще бъде приносът на ЕС към сигурността на Украйна, включително военната мисия на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна, трипистовият подход за засилване на военната помощ за Украйна и мерките за помощ по линия на Европейския инструмент за мир. Министрите на отбраната ще обсъдят и последиците от руската агресия срещу Украйна на регионално и глобално ниво. За участие в сесията са поканени генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и заместник генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа. В дневния ред на срещата са и темите за ситуацията по сигурността, военните мисии и операции на ЕС в Африка и Западните Балкани в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на съюза, както и напредъкът по отношение на капацитета на ЕС за бързо развръщане.

Преди началото на неформалната среща днес, министър Тагарев ще участва в заседанието на Борда на Сателитния център на ЕС, което ще се състои в Торехон де Ардос, във формат министри на отбраната. Ще бъдат дискутирани ролята, постиженията и развитието на Сателитния център, в съответствие с определеното ниво на амбиция в Стратегическия компас и Стратегията на ЕС за сигурност и отбрана в космическото пространство.

Вижте и

На 15 и 16 юни министър Тодор Тагарев участва в срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел. По-малко от месец след това, на 11 и 12 юли, той участва в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО във Вилнюс, Литва, като част от делегацията, водена от министър-председателя Николай Денков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре