Сега четете
Николай Денков: Словения да се включи в проекта за новите реактори в АЕЦ „Козлодуй“

Николай Денков: Словения да се включи в проекта за новите реактори в АЕЦ „Козлодуй“

На двустранна среща в рамките на 18-ия Стратегически форум в словенския град Блед днес премиерът Николай Денков предложи на своя колега Роберт Голоб неговата страна да се включи в проекта за новите реактори в АЕЦ „Козлодуй“ или като купувач на енергия, или като инвеститор. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС).

 

„Ние обвързваме този проект с дългосрочна прогноза за потреблението на енергия, която обхваща периода поне до 2050 г. Тя показва, че двата нови реактора, съчетани с удължаване на живота на вече съществуващите, ще са достатъчни да осигурим базовите енергийни мощности, докато решим как да развиваме енергетиката си след средата на века“, обясни българският министър-председател.

 

Словения се готви да увеличи мощностите на своята атомна енергетика и е готова да почерпи опит от България, която е по-напред от нея в плановете си за разширяване на АЕЦ „Козлодуй“. България е готова да помогне на Словения също за квалификацията на специалисти в тази сфера.

 

Словения проявява интерес към сътрудничество с България и във военната промишленост. Там вече развиват системи за борба с дронове и работят върху разширяване на пазара за своята продукция. Премиерът Николай Денков изрази готовност за осъществяване на контакт с български предприятия в тази и сходни сфери.

 

Вижте и

Словенският министър-председател за изрази пълна подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Според него членството на двете страни ще подсили Европейския съюз.

Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем силни, само ако сме заедно. Нуждаем се единствено от това, за да вървим напред, посочи по-рано през деня премиерът Николай Денков пред колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания в лидерския панел на форума. Държавите от Балканите ще бъдат силни, само ако се обединят, заяви още той.

 

В Блед българският премиер проведе двустранни срещи също със своя колега от Косово Албин Курти и със Светлана Тихановска – лидер на беларуската опозиция в изгнание. Николай Денков разговаря днес и с Парк Джин, министър на външните работи на Република Корея. На срещата българският министър-председател покани корейския бизнес да инвестира във въглищните региони.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре