Сега четете
Кметът на София подписа меморандум за сътрудничество с Националния съюз на ТПК

Кметът на София подписа меморандум за сътрудничество с Националния съюз на ТПК

Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа меморандум за сътрудничество с Националния съюз на трудово-производителните кооперации (ТПК) и Градския съюз на ТПК – София. Срещата беше медийна и се състоя в сградата на Столична община.

Меморандумът предвижда съвместно разработване на проекти по европейски, национални и местни програми, насочени към решаване проблемите на трудово-производителните кооперации, сътрудничество в дейности със социално предназначение и инициативи за интеграция на хора с увреждания с оглед реалното им включване в производствения процес и социалната адаптация, обясни кметът на София.

Социалните предприятия са една от най-добрите възможности за хората с увреждания да могат да бъдат полезни за себе си, за семействата си и за обществото, каза Фандъкова. В социалната политика на Столична община основен фокус е възможността на всички хора за образование и работа, обясни кметът и допълни, че това е причината за подписването на споразумение за сътрудничество във всички възможни сектори.

Разбира се, ще продължим фестивала „КООП ФЕСТ БАНКЯ“ в Банкя, където може да видите производство на хора с увреждания, в различни сфери, като по този начин подпомагат развитието на цялото ни общество и се чувстват полезни, каза Фандъкова. Тя допълни, че чрез този меморандум ще могат да реализират нови проекти заедно с трудово-производителните кооперации, като от днес официално дават начало на това сътрудничество.

Кметът припомни, че Столичната община има и собствено предприятие, което има подобна дейност. „В общинско предприятие „Лозана“ работят хора с различни проблеми и има няколко вида дейности“, каза Фандъкова и допълни, че освен това си партнират с няколко неправителствени организации. Така даваме възможност да създадат производства в хранително-вкусовата промишленост, в производството на различни артикули като сапун, свещи или картички, обясни кметът.

Вижте и

Председателят на Националния съюз на ТПК Божидар Станчев, обясни, че основно работят с кооперации, които наемат на работа хора с увреждания. Той допълни, че чрез фестивала в Банкя, на който хората с увреждания показват своето производство, те участват в социалния и икономически живот на страната и столицата. Национален съюз на ТПК има 18 трудово-производителните кооперации, които работят по-скоро с хора с увреждания, обясни Станчев и допълни, че на територията на София те са четири. Основно работата им преобладава в шивашкия и текстилния бранш, каза още той.

Инициативата „КООП ФЕСТ БАНКЯ“ има за цел създаване на благоприятна среда за изява на хората с увреждания и активното им включване в обществени инициативи. Негови организатори са Националният съюз на трудово-производителните кооперации в България с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания и с партньорството на Столична бщина – район „Банкя“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре