Сега четете
Върховният комисариат на ООН за бежанците поздрави България за адекватния отговор на мигрантския натиск

Върховният комисариат на ООН за бежанците поздрави България за адекватния отговор на мигрантския натиск

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) поздрави България за адекватния отговор на мигрантския натиск, съобщиха от правителствената информационна служба. „През последните години мигрантският поток към България се засилва постоянно. ВКБООН оценява високо адекватния отговор на страната ви срещу този сериозен натиск, каза Седа Кузуджу, представител на ВКБООН в България, по време на среща с министър-председателя акад. Николай Денков.

 

Кузуджу поздрави страната ни за подкрепата, оказвана на украинските бежанци, търсещи спасение от войната. Близо една трета от украинците с временна закрила в България са високообразовани и имат желание да сертифицират езиковите си умения, което допълнително ще улесни интеграцията им на пазара на труда, стана ясно по време на разговора. Същевременно все повече украински деца се записват в български училища. В този контекст ВКБООН изрази готовност да окаже пълна подкрепа на България. Седа Кузуджу подчерта, че от началото на войната в Украйна комисариатът е удвоил партньорите, с които работи в България.

 

Премиерът Денков подчерта желанието на страната ни да продължи сътрудничеството и диалога с ВКБООН, включително на най-високо равнище. През 2019 г., по време на Първия глобален форум за бежанците, България пое шест обещания, които успешно изпълнява за четвърта поредна година. Българското правителство, в сътрудничество с други заинтересовани страни, е готово да обсъди и одобри нови ангажименти, които можем да обявим по време на Втория световен форум за бежанците през декември тази година. Във връзка с това кабинетът разчита на съдействието на офиса на ВКБООН в България, допълни акад. Денков.

Вижте и

 

По данни на Държавната агенция за бежанците, от началото на годината до 30 юли лицата, на които е предоставен статут на бежанец, са 74, а лицата, с предоставен хуманитарен статут през 2023 г. са 3327. Молбите за закрила на непридружени малолетни и непълнолетни лица за същия период са 1761, показват данните на агенцията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре