Сега четете
15 места в София с нов тип червена пътна настилка

15 места в София с нов тип червена пътна настилка

На 15 места в София се полага нов тип червена пътна настилка, която намалява скоростта. Това обяви пред журналисти председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев при проверка на бул. „Васил Левски“ в близост до Софийската математическа гимназия.

 

Обектите най-често са близо до училища и детски градини и на конфликтни точки, по които не можем да поставим повдигнати пешеходни пътеки, посочи Георгиев. „Цветът на настилката е червен, за да може на човек да му светне „червената лампа“, че трябва да намали скоростта. Използваме времето, когато има по-малко хора в града, за да подобрим пътната безопасност“, каза той.

 

Около половин сантиметър е дебелината на покритието, което е и релефно, за да повиши вниманието на шофьорите и подпомогне спирачния път, поясни Георгиев. Иновативната настилка е с по-добро сцепление, така че, особено в лошо време, автомобилите да успеят да спрат по-бързо, обясни той и допълни, че така се гарантира безопасността на пешеходците. Новата маркировка е препоръчана от експерти, каза Георгиев. Заедно с полагането на новата маркировка е и обичайното подновяване на пешеходните пътеки, допълни той.

 

Осветили сме над 300 пешеходни пътеки, имаме над 20 поставени нови ограничители и над 150 обезопасени кръстовища за последната година и половина, така че да не могат да паркират коли по тях, каза Георгиев.

 

Вижте и

В рамките на един месец са засечени над 8000 автомобила с над 125 км/ч. Това сочат данните от радарните табели за измерване на скоростта в града, обясни Георгиев. Той допълни, че на Околовръстния път е отчетен нов рекорд за превишена скорост – автомобил се е движел със 240 км/ч.

 

Георгиев обясни, че постоянно работят по пътната безопасност. Правим безплатни обучения за млади шофьори, в които се включиха над 210 души, също така на 15 септември отново ще раздадем светлоотразителни гривни на първокласниците, каза Георгиев. Той благодари на кмета на София и на народните представители за промените в Закона за движение по пътищата, които предвиждат достъп на КАТ до камерите за скорост на всички български общини.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре