Сега четете
Наше водещо съображение е да не се отива към ескалация на ситуацията в Черно море

Наше водещо съображение е да не се отива към ескалация на ситуацията в Черно море

Наше водещо съображение е да не се отива към ескалация на ситуацията и да се предотврати сблъсък между Русия и НАТО в Черно море. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за Нова телевизия. Според него това зависи от действията на Руската федерация.

 

Русия провокира НАТО постоянно, добави Тагарев. Тези затваряния на зони в нашето икономическо пространство, т.нар. „учение“ е удължено за пореден път до края на месеца, добави той и посочи, че това е провокация към възможностите ни да използваме нашите суверенни зони и да осъществяваме нашите суверенни права. Това е по-големият проблем за мен, допълни министърът.

 

Относно информацията, че руски военен кораб е открил предупредителен огън по плаващ под флага на Палау кораб в Черно море, Тагарев коментира, че предупредителен изстрел не значи, че е стреляно по кораба.

 

Потвърди се, че е имало бординг, направени са проверки какво превозва корабът и той е освободен, добави министърът. Тагарев каза още, че за последните 48 часа в Черно море са преминали над 100 кораба от юг на север.

 

Тези кораби задължително минават през изключителната икономическа зона на България, някои минават през съответните коридори в териториални води. Това не е проблем. Проблем в случая е, че Русия, без да има някакви решения на международни органи, сама налага такива режими и достатъчно агресивно се опитва да налага своята воля, заяви Тагарев.

 

Вижте и

Мисля, че е по-сигурно един кораб да минава през териториалните води на България и Румъния, макар и да прави известно отклонение по първоначалния си маршрут, добави още той.

 

По отношение на задържаните във Великобритания българи по подозрение в шпионаж, Тодор Тагарев заяви, че случаят не е нов, а е отпреди няколко месеца.

 

За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. Това доверие, за съжаление, не винаги е налице, макар че ние сме съюзници с Великобритания в НАТО. В нашия случай мисля, че направихме много да градим доверие със съюзниците, каза той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре