Сега четете
Йорданка Фандъкова: Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори

Йорданка Фандъкова: Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори

Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пиар ефект във връзка с местните избори. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. Коментарът ѝ е по повод инцидента пред паметника снощи, при който бяха задържани четирима души заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по монумента. От МВР информираха, че на място са установили една пострадала жена, която е била напръскана със спрей.

Кметът Фандъкова коментира, че отговорността за хората, които стоят през нощта пред паметника, е изцяло на организаторите на протестите.

По Закона за събранията и митингите протестите имат съгласувателен характер. Ние сме съгласували протест без поставяне на палатки, така че палатките пред паметника не са законни, добави кметът.

Решението на Столичната община е много ясно – преди няколко месеца Столичният общински съвет (СОС) взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия, който е държавна собственост. Аз изпратих това решение на тогавашния областен управител. Вече има действия по изпълнение на това решение, каза Фандъкова.

Призовавам лидерите на политическите формации, които протестират пред паметника, да спазват изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Те отлично знаят, че след 22:00 часа не са разрешени протестите, единствено и само от гледна точка на сигурността на хората. Всъщност, организаторите, лидерите на политическите партии, които стоят пред паметника, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят, за да стоят цяла нощ, добави кметът на София.

Тя добави, че се притеснява в тези „политически битки“ да не пострадат хора. Затова и полицията има присъствие, разговаряхме с директора на Столичната дирекция на вътрешните работи да не се допусне такава ситуация, добави кметът.

Вижте и

Фандъкова припомни, че освен решението за преместването на паметника, в решението на СОС се поставя задачата за провеждането на архитектурен конкурс за Княжеската градина. Вчера подписах доклада на главния архитект, с който стартира подготвянето на заданието за архитектурния конкурс и плана за Княжеската градина, добави кметът.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре