Сега четете
Вярно ли е че камериерките са обездвижени? (Влияние на убежденията върху здравето и телесното тегло)

Вярно ли е че камериерките са обездвижени? (Влияние на убежденията върху здравето и телесното тегло)

За да проучи влиянието на убежденията върху здравето и телесното тегло, психоложката Алия Крам провежда наблюдение върху група камериерки, които набира от 7 американски хотела. Две трети от камериерките, участващи в изследването, смятат, че не се движат достатъчно, а една трета дори са на мнение, че физическата активност напълно отсъства от живота им. Физическото им състояние отразява тези убеждения- показателите им за кръвно налягане, съотношение между талия и ханш и телесно тегло са точно такива, каквито се очаква да бъдат при жени, водещи заседнал начин на живот. Оказва се обаче, че хипотезата за отсъствие на физическа активност не е вярна изобщо. Работата на една камериерка е доста натоварваща и при нея се изразходват над 300 калории на час, което като физическо натоварване я поставя наравно с вдигането на тежести, водната аеробика и ходенето със скорост около 6 километра в час. За сравнение, при работа в офис се изразходват само около 100 калории на час.

Крам изработва плакат, който обяснява защо домакинската работа може да се счита за физическа активност и описва основните дейности, които извършва една камериерка: оправяне на легла, включително повдигане на матраци, събиране на кърпи от пода, бутане на тежко натоварени колички, почистване с прахосмукачка, излъскване до блясък на баня, миене на под. Алия дори включва калориите, които се изгарят при всяка от тези, изискващи сила и издръжливост, дейности. След това в четири от седемте хотела Крам предоставя тази информация на камериерките под формата на 15-минутна презентация и окачва копия от плаката на английски и испански език на таблата за обяви в помещенията за почивка. Освен това казва на камериерките там, че очевидно изпълняват и дори надвишават лекарските препоръки за физическо натоварване, така че това непременно ще се отрази положително на здравето им. Камериерките в другите три хотела са оставени като контролна група- те получават информация само за това колко важна за здравето е двигателната активност, но не им е обяснено, че работата им е равносилна на физическа тренировка.

Крам проверява състоянието на камериерките четири седмици по-късно. Оказва се, че жените от първите четири хотела са намалили теглото и телесните си мазнини и са нормализирали нивата на кръвното налягане. Освен това са започнали да харесват работата си повече от преди, въпреки че в начина им на живот извън хотела не са настъпили никакви промени. Единствената промяна била, че вече считали себе си за хора с интензивно физическо натоварване. За разлика от тях, при камериерките от контролната група не се установяват никакви физиологични промени.

Тъй като винаги има хора, които си измислят погрешни интерпретации на дадени изследвания, ще обясня какво не твърди даденото изследване. То не доказва, че можем да отслабнем, стига да си кажем (да си внушим), че гледането на телевизия топи калории или яденето на сладкиши намалява теглото. Защото тези твърдения не со верни. А онова, което Алия казва на камериерките е самата истина. Жените наистина упражняват труд, който е физически натоварващ и който изгаря калории. Просто преди експеримента на Крам те не възприемат работата си по този начин.

Провокативната хипотеза на Алия е, че когато са възможни два резултата (в случая единият резултат е полза за здравето, а другият е нездравословно натоварване на тялото), очакванията на човека оказват влияние върху това кое е по-вероятно да се случи. Тя стига до заключението, че възприемането на работата на камериерките като здравословна физическа активност е променило ефекта и върху телата им. С други думи „ефектът, който очаквате, е ефектът, който получавате“.

Вижте и

Нека все пак камериерките да не забравят, че тяхната работа натоварва постоянно едни и същи мускулни групи и за да се чувстват още по-добре здравословно е необходимо допълнително разнообразно движение за релакс и активна почивка. Като например дълги разходки, плуване, каране на колело на къси дистанции, скачане на батут, катерене на изкуствена стена и много други спортове които биха им допаднали.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре