Сега четете
Кметовете против добив нa волфрам

Кметовете против добив нa волфрам

На съвместна пресконференция д-р Костадин Коев, кмет на Велинград, Георги Холянов, кмет на Ракитово и кметът на Сърница Неби Бозов се обявиха против инвестиционно намерение за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица-Център“. В нея участва и народният представител Васил Тодев, който също подкрепи позицията на кметовете на трите родопски общини.

 

Кметовете на трите общини са убедени, че осъществяването на инвестиционното намерение означава ликвидиране на поминъка на хората в трите общини, екологична криза, предизвикана от замърсяване на питейната вода в региона и унищожаване на туризма в региона.

 

Костадин Коев припомни, че Велинград е курорт от сто години, първият минерален басейн в България е изграден тук през 1938 година, а от 15 години градът е обявен за спа столица на Балканите. Твърдо и категорично заявявам, че няма да допуснем рудодобив в региона, подчерта кметът. По думите му „освен, че застрашава поминъка на хиляди хора, добиването на волфрам е опасен и здравето на хората, тъй като вододайната зона на курорта се намира в същия район, а от 80 процента от водите във водосборната зона отиват в язовир Батак, който захранва с питейна вода населените места в тракийската част на Пазарджишка област“. Коев обясни също, че ще се намали и дебита на водоснабдяването във Велинград, което ще създаде сериозен проблем за района.

 

Настояваме договорът за концесията да бъде прекратен и категорично няма да допуснем Велинград да стане рудодобивен район, заяви кметът на общината. Той добави, че ще инициира среща с всички народни представители от региона, за да търси съдействие. Предстои да бъде организирана подписка, а е възможно да бъде организиран и местен референдум по въпроса, уточни Костадин Коев

 

Вижте и

Народният представител Васил Тодев припомни, че това е трети опит да бъде стартиран проекта за волфрамова мина. По думите му освен туризма е застрашено и биологичното земеделие, в което регионът има голям потенциал. Той изтъкна още, че реализацията на проекта засяга няколко съседни общини, добитата руда ще бъде превозвана с тежки камиони на близо 100 километра за обогатяване, което ще нанесе сериозни щети и на пътната инфраструктура.

 

Пред репортер на Цвета Андонова, член на Управителния съвет на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и представител на туристическо дружество „Юндола“, заяви че, туристическият бранш е категорично против намерението за рудодобив и подкрепя позицията на кметовете на трите родопски общини.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре