Сега четете
Жертва на телефонна измама стана възрастна двойка

Жертва на телефонна измама стана възрастна двойка

Възрастна семейна двойка е станала жертва на телефонна измама в Силистра, съобщават от Областната дирекция на МВР.

 

На стационарния телефон на семейството вчера се обадил мъж, представящ се за полицай, и съобщил, че синът им е задържан, след като причинил смъртта на жена при катастрофа. На притеснените хора обяснил, че може да им съдейства, като ги свърже с адвокат, за да освободи сина им от ареста. За повече автентичност в разговора се включила плачеща жена, представяща се за снаха им, която настойчиво ги умолявала да помогнат. Комуникацията продължила с мнимия адвокат, който първоначално поискал 30 000 лв., но впоследствие склонил на 10 000.

 

Мъжът и жената събрали уговорената сума, като през цялото време били контролирани чрез мобилен телефон, на който междувременно се прехвърлил разговора. Измамниците първоначално ги накарали да изчакат на пейка в парка, а след това да се приберат в дома си, пред който привечер предали пакета с парите на непознат. Когато по-късно снаха им ги посетила, разбрали, че са измамени.

 

Вижте и

От полицията призовават гражданите да бъдат изключително предпазливи и да не дават пари на непознати под какъвто и да е предлог. Схемите на измамите могат да бъдат различни, но винаги са свързани с искане на пари. Освен освобождаване от наказателна отговорност, сред популярните престъпни сценарии са нужда от спешно скъпоструващо лечение, изгодна търговска сделка, колет от чужбина, съдържащ голяма парична сума, участие в полицейска акция за залавяне на измамници и др.

 

Полицията съветва гражданите да не се доверяват, в случай че получат подобно обаждане. За да се уверят в самоличността на своя близък, да търсят обратна връзка с него или да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не дават пари на непознати. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемат каквото и да било, да потърсят връзка с полицията на тел. 112.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре