Сега четете
Ще търсим възможности да бъде увеличен броят на психолозите

Ще търсим възможности да бъде увеличен броят на психолозите

Ще търсим възможности през следващата година да бъде увеличен броят на психолозите. Те ще бъдат насочени предимно към детски градини и училища, в които има по-голям брой прояви на агресивно поведение и насилие. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на брифинг в Министерския съвет. Изказването му е след среща при премиера акад. Николай Денков, в която участваха и министрите на вътрешните работи Калин Стоянов, на правосъдието Атанас Славов и на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Проф. Цоков определи психолозите като особено важен елемент в процеса за справяне с агресията.

 

По думите на министъра важна роля имат и менторите. В над 30 училища ще има ментори. Целта е през следващата година те да могат да действат на територията на отделните области и да провеждат консултации в училища с по-сериозни прояви на тормоз, посочи той.

 

От тази година стартира и национална програма за личностното развитие, обяви министърът. По думите му чрез нея ще бъдат финансирани дейности за работа с родителите. Той изтъкна, че мерките против насилието трябва да започнат и в семействата. Министърът добави, че се очаква националната програма да бъде разширена, за да обхване и детските градини, освен училищата.

 

Вижте и

Изграждане на екипи за медиация на конфликти е друга мярка, която ще бъде във фокуса на Министерството на образованието и науката. Цоков посочи, че педагозии и психолози, заедно с родителите, ще търсят решения в една или друга конфликтна ситуация.

 

Повод за работната среща днес следобед бе възложената от министър-председателя задача на ресорните министри в рамките на една седмица да идентифицират неработещите механизми за справяне с насилието в управляваните от тях сфери и да посочат възможности за тяхното подобряване.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре