Сега четете
СЕМ излезе с позиция след изказване на министър-председателя за работата на медийния регулатор

СЕМ излезе с позиция след изказване на министър-председателя за работата на медийния регулатор

Изразеното от министър-председателя мнение по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на Съвета за електронни медии (СЕМ), определени в Закона за радиото и телевизията. Това гласи част от позиция на медийния регулатор, огласена ден, след като премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани чрез видеоинтервю, излъчено онлайн.

 

„Съветът за електронни медии (СЕМ) очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, вероятно знаейки, че са неверни, да не бъдат санкционирани по някакъв начин. Журналистическата етика изисква не просто да казвате нещо, а да го проверите през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света спазват задължително“, каза премиерът в отговор на въпрос на 7 август.

 

„Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ“, пишат от медийния регулатор. Позицията не е подкрепена от един от членовете на съвета – Пролет Велкова, се посочва в края на съобщението, публикувано на сайта на регулатора.

 

В позицията, изпратена до медии, се посочва, че с изразената теза премиерът показва незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ, както и неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия, която е саморегулаторен орган към фондация „Национален съвет за журналистическа етика“.

 

Вижте и

„Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на Европейската комисия по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната“, пише в позицията.

 

От СЕМ коментират, че за изминалата година е осъществен мониторинг на над 24 000 часа телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си регулаторът е провел осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията, се посочва още в позицията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре