Сега четете
Безплатна хормонална терапия за мъже страдащи от рак на гърдата

Безплатна хормонална терапия за мъже страдащи от рак на гърдата

Мъже, страдащи от рак на гърдата, ще получават безплатна хормонална терапия, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Това стана възможно след като Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) прие нормативи промени, с които се актуализира Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология в частта „Карцином на гърдата при мъже“. Вземайки предвид становището на Експертния съвет по „Медицинска онкология“, НСЦРЛП одобри промени, чрез които да се прилагат европейските правила на поведение при лечение на заболяването при пациенти и от двата пола.

 

С нормативните промени се приема, че лечението на карцином на гърдата при мъже е аналогично на лечението на карцинома на гърдата при жени. Лекарствените продукти, използвани за ендокринна терапия при жени (антиестрогени, ароматазен инхибитор, LHRH-агонист и други), ще се прилагат и при мъже, съгласно приетите стандарти и ръководства за лечение на карцинома на гърдата, независимо че това не е отразено в кратката характеристика на тези продукти. При ендокринна терапия с ароматазни инхибитори се препоръчва добавянето на LHRH-агонист.

 

Предстои нормативният акт да бъде обнародван в „Държавен вестник“.

Вижте и

 

Досега терапията се предоставяше на жени, засегнати от рак на гърдата. През юли беше оповестен случай на мъж, страдащ от тази онкологична локализация, на когото Националната здравноосигурителна каса в Пловдив е отказала безплатната терапия, тъй като в ръководството такава терапия е предвидена само за жени.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре