Сега четете
Сергей Рябков: Русия ще обсъди резултатите от консултациите в Джеда за мирно уреждане на конфликта в Украйна с партньорите си от БРИКС

Сергей Рябков: Русия ще обсъди резултатите от консултациите в Джеда за мирно уреждане на конфликта в Украйна с партньорите си от БРИКС

Русия ще обсъди резултатите от консултациите в Джеда за мирно уреждане на конфликта в Украйна с партньорите си от БРИКС, които участват в срещата, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че участието във форума на страни членки на БРИКС може да бъде полезно „за внасянето на здрав разум в западните покровители на Киев“.

„Досегашният опасен курс към ескалация, воден от Вашингтон и Лондон… е лишен от проблясъци на здрав разум… Играта на американците с огъня е опасна“, предупреди Рябков. „Важното е, че разполагаме с всички военни и военно-технически  възможности да се справим с тази ситуация без да застрашаваме интересите си в областта на сигурността“, подчерта той.

Руският дипломат каза, че Москва периодично обменя оценки с Вашингтон по темата за контрола на въоръженията, но че няма развитие в тази област.

„Именно САЩ прекъснаха устойчивия и систематичен диалог по въпросите за стратегическата стабилност и преминаха към празни и напълно откъснати от реалността призиви за възобновяване на прилагането на Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия“, коментира Рябков.

Руският заместник-външен министър допълни, че усилията на Запада да мобилизира Глобалния Юг в подкрепа на формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски са „обречени на провал“.

Вижте и

Днес е втория ден от консултациите за мирно уреждане на конфликта в Украйна, които се водят в Джеда. В срещата участват представители на повече от 30 държави, сред които Бразилия, Великобритания, Индия, Китай, САЩ, Турция, Южна Африка и страните от ЕС. Русия не получи покана, отбелязва ТАСС.

Делегатите решиха да създадат работни групи, които да обсъдят точките от предложената от Зеленски формула за мир.

Според италианския в. „Кориере дела сера“ редица участници в срещата смятат, че „зачитането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и върховенството на Устава на ООН, трябва да бъдат в основата на всяко мирно споразумение“.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре