Сега четете
Каква ще е съдбата на паметника на Съветската Армия?

Каква ще е съдбата на паметника на Съветската Армия?

Паметникът на Съветската армия в София се превръща от публична в частна държавна собственост. Темата за премахването му вече раздели обществото. Каква ще е съдбата на монумента?

„Това нямаше как да се случи без групата на ГЕРБ. Знаете, че усилията започнаха още през 1993 г. тогава СДС положи усилия в тази посока. През годините тези усилия – за премахването на паметника, са имали различна успеваемост“, припомни общинският съветник Антон Койчев в предаването „Тази сутрин“.

Той посочи, че има три аспекта в премахването на Паметника на Съветската армия от Княжевската градина – политически, юридически и идеологически-емоционален. Според него обаче е време този „паметник на един мракобесен режим“ да бъде премахнат. „Най-логично е той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, защото трябва да остане в експозицията“, допълни още Койчев.

„От години слушам позицията на десните партии в София по този въпрос. Когато замирише на избори цялото управляващо войнство се крие под „дебелата сянка“ на този паметник. Това е „смокинов лист“, който се използва непрекъснато. Това е пореден рунд от опитите за подмяна на българската история“, заяви и общинският съветник Иван Таков.

Вижте и

Той не смята, че този паметник разделя обществото. Според него този монумент носи паметта на милионите жертви на нацисткия режим.

„Усилията на политическите партии да използват ситуацията за пореден път е явна за всички. Собствеността е отговорност. Това решение е много важно, защото винаги, когато не искаме да имаме формално правосъдие, трябва да изследваме фактите“, каза и адвокат Биляна Котсакова.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре