Сега четете
Асен Василев: Целта, която сме си поставили заедно с ръководството на парламента, е до края на септември всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост

Асен Василев: Целта, която сме си поставили заедно с ръководството на парламента, е до края на септември всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост

Целта, която сме си поставили заедно с ръководството на парламента, е до края на септември всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с второ плащане, да бъдат приети. Това каза министърът на финансите Асен Василев на пресконференцията в Министерския съвет, на която премиерът акад. Николай Денков и министри от кабинета представят актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството.

Василев отбеляза, че една голяма част от законите вече бяха приети от парламента. Част от законите са приети на първо и чакат второ четене, а част от законите, които не бяха даже разработени като Закона за енергетиката, са разработени и качени за обществено обсъждане с идеята да влязат в началото на септември в парламента, посочи министърът.

Министър Василев каза още, че в ускорени срокове се работи по останалите мерки, които не са законодателни, така че всички или почти всички да са готови до края на септември. Става въпрос за мерки, свързани например с комисията за енергиен преход, нейният доклад да бъде изготвен и публично обсъден, част от възлаганията, които са забавени, да бъдат направени или разработени, съответните поръчки да бъдат пуснати по Плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза той.

Това би ни позволило, ако към края на септември сме готови с по-голямата част от условията за второ плащане, да поискаме второ плащане и да го получим в рамките на годината, каза Асен Василев. Той добави, че работата с парламента е изключително интензивна и важна в този процес.

Относно средствата, които страната очаква по Плана за справедлив преход за въглищните региони, Асен Василев каза, че се работи изключително интензивно по нова версия на плана, която да бъде обсъдена с хората в региона. Той добави, че целевата дата е към края на септември тази нова версия да бъде готова и изпратена към Европейската комисия, така че да можем до края на годината да имаме одобрен и приет план и да не се загубят средства. Министърът каза още, че няма връзка между предоговарянето и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Второто плащане не съдържа елементи, които парламентът иска да бъде предоговорени. Единствените енергийни елементи, които второто плащане съдържа, е докладът на комисията за енергиен преход, което не е част от това, което парламентът е заложил, отбеляза Василев. Той каза, че елементите, които се предоговарят, са от трето плащане нататък. Така че ние можем да си изпълним всички ангажименти по второ плащане, без да нарушим решението на парламента, тъй като те не влизат в колизия, и да си получим средствата, и паралелно да върви предоговарянето, което ще отнеме по-дълъг период от края на септември, каза Асен Василев.

Проблемите, които бяха свързани с неправилното бюджетиране, вече са решени, каза още министър Василев. Той добави, че страната има бюджет, който е адекватен, с 3 процента дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест.

Вижте и

Новите ръководства на НАП и Агенция „Митници“ за последните малко под 60 дни успяха да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата направи разходи, посочи Василев. Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв., в момента е на излишък от 500 млн. лв и това показва, че всъщност тези средства винаги са били, въпросът е бил да се съберат данъците, коментира финансовият министър.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре