Сега четете
Румен Радев: Развитието на връзката между културното и историческо наследство, туризма и икономиката трябва да бъде последователна държавна политика

Румен Радев: Развитието на връзката между културното и историческо наследство, туризма и икономиката трябва да бъде последователна държавна политика

Развитието на връзката между културното и историческо наследство, туризма и икономиката трябва да бъде последователна държавна политика. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес се срещна в президентската институция с проф. Бетани Хюз, съобщи прессекретариатът на президента.

Известният английски историк, автор и водещ на документални филми засне с екипа си исторически и културни забележителности в България, които ще представи в епизод от „Съкровищата на света“. Поредицата се фокусира върху културното материално и нематериално наследство и се излъчва в 120 страни с аудитория от над 200 млн. души. Серията, посветена на България, ще бъде излъчена в началото на следващата година. През май т.г. бившият служебен министър на туризма Илин Димитров проведе среща с проф. Хюз, на която беше обсъдена възможността за заснемане на епизод на документалната поредица с фокус върху България, който е в процес на изготвяне.

Разкриването и съхраняването на богатото културно и историческо наследство на страната ни не само насърчава туризма, но и създава предпоставки за развитието на редица други отрасли и за привличането на инвестиции, смята Радев. Държавният глава изрази увереност, че с многобройната си аудитория документалният филм на проф. Бетани Хюз ще създаде допълнителен импулс за популяризирането на страната ни като туристическа дестинация по света.

Проф. Бетани Хюз изрази възхищение от богатото българско културно-историческо наследство, което проследява над 1000 години от развитието на човешката цивилизация, както и от работата си с българските учени. Според проф. Хюз България следва да инвестира в  международната разпознаваемост на страната ни като туристическа дестинация, тъй като популяризирането на културата, историята и традициите ще увеличат интереса на много повече хора да посетят страната ни.

Обща бе позицията, че е необходима още работа за усъвършенстване на инфраструктурата към туристическите обекти, така че да се улесни достъпът до тях, както и за развитието на туристическите пакети, така че да се съчетават посещенията на културни и исторически обекти с природните дадености на България.

Вижте и

Министърът на туризма Зарица Динкова покани проф. Бетани Хюз и екипа ѝ на Празника на розата в Казанлък през следващата година, за да направят филм със съдействието на Министерството на туризма.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре