Сега четете
Володимир Зеленски: Световната помощ за Украйна би била достатъчна след края на войната, но дотогава все нещо ще липсва

Володимир Зеленски: Световната помощ за Украйна би била достатъчна след края на войната, но дотогава все нещо ще липсва

Световната помощ за Украйна би била достатъчна след края на войната, но дотогава все нещо ще липсва, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за бразилската телевизия „Глобо“, предаде Укринформ.

„Достатъчна ли е помощта, която светът оказва на Украйна? Ще ви кажа следното: ако войната беше свършила, щеше да е достатъчна. Докато войната продължава, нищо не може да бъде достатъчно. Това означава, че нещо ще липсва. Помощта не се изразява само в оръжие, става въпрос и за подкрепа с информация, и за хуманитарна помощ“, каза Зеленски.

Според него след края на тази война ще започне друга битка – за възраждането на Украйна, за медицинското и психологическо възстановяване на хората, като ще има нужда и от политическо съдействие.

„Много е важно Украйна да победи. Важно е светът да разбере и да почувства, че не е ставало въпрос просто за помощ. За украинското население е важно да оцелее, а за Украйна като държава – да защити глобалните, и в частност европейските ценности“, подчерта Зеленски.

Той смята, че докато има какво да обедини хората по света, съществува шанс за възстановяване на мира и няма да има Трета световна война.

В отговор на въпроса защо войната на Русия в Украйна е тема, често свързвана със Съединените щати, Зеленски изтъкна, че САЩ осигуряват най-голямата помощ за Украйна.

Вижте и

„Защо са замесени толкова много американците ли? Защото тяхната помощ е от най-голямо значение. И така е справедливо. Когато те ни дават малко, аз имам основание да им поискам повече. И ако днес и по време на цялата война САЩ са лидерът в осигуряването на помощта за нас, това не значи, че това е тяхна война. Не, не значи. Означава, че те ни помагат най-много“, заяви президентът на Украйна.

Както бе съобщено, на 25 юли министерството на отбраната на САЩ обяви допълнителен пакет от военна помощ за Украйна под формата на незабавната доставка на оръжия и боеприпаси от запасите на Пентагона, включително за системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и усъвършенстваните ракетни системи земя-въздух НАСАМС, зенитни системи „Стингър“, още боеприпаси за реактивни системи за залпов огън „Хаймарс“,  бронетранспортьори „Страйкър“ и други ракети и снаряди.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре