Сега четете
Борислав Сарафов поиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора

Борислав Сарафов поиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора, съобщиха от прокуратурата.

На среща в Съдебната палата в София с ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора главният прокурор изрази остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия Георги Георгиев в съдебно заседание на Окръжен съд-Стара Загора на 5 юли 2023 г. във връзка с нападението над 18-годишно момиче.

Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора, според Сарафов. По негово разпореждане екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура ще извърши цялостна проверка на работата на Георги Видев, както и на прокурор Десислава Първанова от РП-Стара Загора за период от две години.

Борислав Сарафов очаква от ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове с цел осигуряване на справедливост.

Към момента спрямо обвиняемия Георгиев се водят две досъдебни производства – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство. На Окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе разпоредено, прокуратурата, съвместно с органите на МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, съдействали в хода на разследването.

Вижте и

Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпните деяния незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност, посочват от прокуратурата.

БТА припомня, че нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържан е 26-годишният Георгиев, на когото са повдигнати две обвинения – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана за убийство, по което съдът го остави вчера за постоянно в ареста. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Протести се организираха в няколко града в страната – в подкрепа на пострадалото момиче и срещу насилието над жени.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре