Сега четете
Тодор Тагарев Основен приоритет на редовното правителство е укрепването на отбранителните способности на страната

Тодор Тагарев Основен приоритет на редовното правителство е укрепването на отбранителните способности на страната

Основен приоритет на редовното правителство е укрепването на отбранителните способности на страната. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в церемонията по връчването на дипломите на слушателите от випуск „Васил Левски” – 2023 на Военната академия „Г. С. Раковски“.

Тагарев посочи, че правителството е успяло да запази и дори леко да повиши равнищата на финансиране в отбраната, като даде за пример повишаването на заплатите в рамките на приетия бюджет на страната за 2023 г.

„Работим по проект за инвестиционна програма, която ще гарантира пълно съответствие с новите съюзни планове за отбраната“, каза Тагарев. Той допълни, че трябва да бъдат отчетени уроците от войната, която се води близо до нашите граници, както и решения от срещата на върха на НАТО във Вилнюс. „Руската федерация е определена като най-значителна и директна заплаха за сигурността на Алианса, мира и стабилността в евроатлантическия регион, а тероризмът, във всички негови форми и проявления, е най-пряката асиметрична заплаха“, коментира Тагарев.

„Ключово значение за сигурността и стабилността има подкрепата за Украйна. Тази подкрепа е морален императив. Всички разбираме, че Украйна е жертва на непредизвикана агресия“, допълни министърът.

Дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво днес получават десет офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“, както и 23-ма офицери от различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ и от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен“. Сред завършващите има и петима военнослужещи от Република Северна Македония.

Вижте и

Президентът Румен Радев връчи дипломите на първенците на випуска. На събитието присъстват още кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов и посланикът на Република Северна Македония у нас Агнеса Руси Поповска.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре