Сега четете
Русия заяви днес, че украинското контранастъпление не върви по план и че Украйна пропилява милионите долари

Русия заяви днес, че украинското контранастъпление не върви по план и че Украйна пропилява милионите долари

Русия заяви днес, че украинското контранастъпление не върви по план и че Украйна пропилява милионите долари, които Западът й дава под формата на доставка на оръжие, предаде Ройтерс. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на военно съвещание, че „Украйна отчаяно хвърля нови сили“ в атаките срещу руските позиции, но не успява да напредне.

„Очевидно доставяното западно въоръжение не води до успехи на бойното поле, а само удължава военния конфликт“, заяви Шойгу на съвещанието с ръководния състав на въоръжените сили на Русия, цитиран от ТАСС. Според него загубите на Украйна в личен състав от началото на контранастъплението вече надвишават 26 000 души.

На свой ред Украйна отбелязва, че напредва постепенно, макар и по-бавно от желаното, откакто започна своята дългоочаквана контраофанзива срещу укрепените руски позиции в началото на миналия месец. След 17 месеца на война Украйна е под напрежението да постигне значими резултати на бойното поле, след като получи от Запада доставки на танкове, ракетни системи и други боеприпаси, а и да покаже, че не е подкрепяна явно от държавите членки на НАТО, посочва Ройтерс. В този контекст Русия постоянно определя контраофанзивата като провал, независимо че тя е още в началния си етап.

Говорителят на президента на Русия Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви пред медиите, че „ресурсите на стойност милиони долари, които се прехвърлят от страните в НАТО на режима в Киев, на практика се харчат неефективно и безцелно“. Говорителят на Кремъл допълни, че тъкмо затова Киев прибягва до „ходове на отчаяние“ като вчерашната атака с дрон по офис сгради в Москва.

Според Песков обаче фактът, че вражески дронове достигат до сърцето на руската столица в рамките на последните три месеца, макар и без да причиняват големи щети, е причина за безпокойство за властите, които информират обществеността за пълния контрол на Русия над „специалната военна операция“ в Украйна. Прессекретарят на Кремъл допълни, че Москва е взела „всички възможни мерки“ за защита срещу подобни атаки.

Вижте и

„На фона на неуспехите на бойното поле режимът в Киев се съсредоточи в терористични атаки по гражданска инфраструктура в градове и населени места в Руската федерация“, заяви по темата министърът на отбраната Шойгу.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре