Сега четете
Около 5% от водачите използват мобилни телефони, докато управляват превозни средства

Около 5% от водачите използват мобилни телефони, докато управляват превозни средства

Около 5% от водачите използват мобилни телефони, докато управляват превозни средства. Това важи и за професионалните водачи, които извършват обществен превоз на пътници с автобуси. Това показват данните от национално представително изследване на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), предоставени на БТА.

В България, по експертна преценка, броят на активните водачи е около три милиона души. От тях около 169 хиляди водачи във всеки един момент са готови и използват мобилни телефони, докато са зад волана. Данните на някои преброителни локации показват дял на водачите, използващи мобилен телефон, по-висок от 60%.

Когато сме заети с друга дейност, различна от управлението на автомобила, рискуваме живота и здравето си и застрашаваме останалите участници в движението, предупреждават от агенцията.

Според изследване на германския Съюз на автомобилистите практически всички водачи редовно, без да се замислят, извършват малки действия, които ги разсейват. Случвало ли ви се е, докато карате, да пиете вода, да се наведете и вдигнете паднали предмети като детски играчки, да се обърнете и да проверите дали децата спят, да си извадите очилата от калъфа, да напишете адрес в навигацията? Всичко това е разсейване, припомнят експертите по пътна безопасност.

Всяко разсейване е опасно

Съгласно изследване на Европейската комисия, разсейването на водачите е един от факторите с нарастващо значение за настъпване на транспортни произшествия. То е фактор в настъпването на 25% от всички пътнотранспортни произшествия в Европа.

Видове разсейване

Има четири вида разсейване: визуално, физическо, умствено и звуково. Всяко разсейване по време на шофиране отнема критични секунди внимание. Например, отмествате поглед от пътя, за да „хвърлите едно око“ в телефона. Движите се с 80 км/ч и това отнема около пет секунди, за да видите кой е писал. За това време изминавате разстояние с дължина на футболно игрище без да можете да забележите какво се случва около вас. Бихте ли карали със затворени очи? Или си отхапвате от сандвич зад волана – отнема около девет секунди, през които поне една от ръцете е заета. В този момент има препятствие на пътя, което трябва да избегнете. Ще го видите ли навреме и ще успеете ли с една ръка да реагирате?

Изследвания показват, че когато правим две неща наведнъж, мозъкът превключва между задачите. Например, докато гледате филм гледате и телефона, пропускате части от филма. Всяка допълнителна задача, с която натоварваме мозъка по време на управление на превозно средство, намалява способността да шофираме безопасно и увеличава риска от транспортно произшествие, защото шофирането е мисловна дейност.

Метеорологичните условия също оказват влияние върху водача и неговата концентрация. В разгара на лятото температурата в паркираните автомобили може да надхвърли 60 градуса по Целзий. Случва се водачът да бърза, да се качи в колата и да тръгне. В тази ситуация рискът е подценен, защото 15 минути престой в толкова затоплен автомобил, може да доведат до топлинен удар и то в движение. Не бързайте, изчакайте да се охлади автомобила или отворете прозорците, за да се проветри, съветват още експертите.

Вижте и

Разсейването у водачите в горещите дни се засилва значително на първо място поради дехидратация. Тя може да причини сухота в очите и съответно нарушено дълбочинно зрение или замъглено зрение. Също така дехидратацията води до замаяност, мускулни крампи, главоболие и др. При пътуване в горещините водачите трябва да спират всеки два-три часа за раздвижване и прием на течности – поне три литра на ден.

През лятото е налице риск от заслепяване на водача от слънчеви проблясъци. Заслепяването може да е причина за напускане на пътното платно, навлизането в банкета или в насрещното движение. Използвайте слънчеви очила, които намаляват този ефект без да натоварват допълнително очите.

Съвети към шофьорите

Експертите от ДАБДП отправят някои важни съвети, които водачите на моторни превозни средства трябва да спазват, за да избегнат разсейване по време на шофиране:

  • Преди да тръгнете на път, седнете в колата удобно и се убедете, че сте нагласили седалката и огледалата. Сложете си обезопасителния колан преди да запалите двигателя на автомобила.
  • Поставете децата в системи за обезопасяване, които отговарят на техните килограми и ръст.
  • Не консумирайте храна и напитки, докато управлявате автомобил.
  • Спирайте на всеки два-три часа да почивате, за раздвижване и да се подкрепите с храна и напитки. Детската физика е по-слаба. Ако превозвате деца, спирайте на всеки два часа. Почивката трябва да продължи най-малко 15 минути.
  • Изключете всички електронни устройства, преди да се качите в колата и докато шофирате. Сложете телефона далеч – в багажника или на задната седалка. Телефонните разговори разсейват. Може да настроите технология за свободни ръце, при нужда да проведете спешен телефонен разговор. Но най-добре, ако имате възможност отбийте, проведете разговора и продължете пътуването си.
  • Намалете силата на звука на музиката и слушайте по-тихо, за да намалите разсейването по време на шофиране и да може да чуете шумове, които са важен ориентир за пътната обстановка, например сирени, рязко спиране и търкане на гуми, клаксон.
  • Имайте готовност да отбиете, ако нещо изисква вашето незабавно внимание.
  • Премахнете излишните предмети, поставени на предното и задното стъкло. От тях може да има отблясъци, които да Ви заслепят. Необезопасените предмети могат да продължат своя път при аварийно спиране и да наранят вас и другите пътници в автомобила.
  • Когато тръгвате на дълъг път, носете достатъчно напитки и храни с вас. Спирайте за почивка и пийте течности, защото дехидратацията в летните месеци е основен причинител за замайване и намаляване на концентрацията.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре