Сега четете
Русия изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения

Русия изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения

Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Това се посочва в позиция на Министерството на отбраната, изпратена след запитване на БТА, във връзка с прессъобщението на НАТО, публикувано след вчерашното заседание на съвета НАТО-Украйна.

НАТО осъди „опасното“ поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска „предупредителна зона“ засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, информира БТА вчера.

От МО посочват, че зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Няма причина за притеснение и учението ще се провежда далеч от териториалните води на страната ни, уточниха за БТА от ведомството.

Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО, в съответствие с решенията в рамките на Алианса, добавят от Министерството на отбраната.

Съгласно международното морско право руснаците могат да извършват свободно корабоплаване там, каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Проблемът е, че в тази зона, провеждайки учение, те нямат право на ембаргови операции и възпрепятстване на корабоплаване, обясни той.

Вижте и

Според него Русия се опитва да осуети износа на зърно от Украйна. По думите му това е опит на Русия да повдигне цената на зърнената сделка, да възпрепятства Украйна. Вероятно ще се търсят преговори Русия да се върне в сделката, но това е въпрос на ООН, а не на НАТО, добави Запрянов.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре