Сега четете
Кирил Петков: Днес на лидерска среща се разбрахме, че всички казуси по бюджета ще бъдат решени, България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани

Кирил Петков: Днес на лидерска среща се разбрахме, че всички казуси по бюджета ще бъдат решени, България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани

Днес на лидерска среща се разбрахме, че всички казуси по бюджета ще бъдат решени, България ще има бюджет, който наистина ще служи на българските граждани, коментира в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков, след лидерска среща в парламента, визирайки снощните спорове в бюджетната комисия.

Мнозинството се консолидира около решения, свързани с приходните мерки в бюджета, около които вчера в комисията имаше съмнение, заяви и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Фирмите, за които ще се прилагат мерките за електронно плащане, ще са с над 100 души персонал, а не каквато е била идеята да са с над 50 души. Останалите мерки ще бъдат подкрепени, уточни той.

По думите му се уточняват също текстове от механизма за управление и вземане на решения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Йордан Цонев (ДПС) е председател на бюджетната комисия, те работят с Асен Василев от ПП-ДБ, Христо Иванов работи по конституционните въпроси и по всички тези различни теми ние събираме мнозинства, разясни Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ добави: тежък ни е въпросът за некоалицията, но нашият „писмовен човек Христо Иванов“ пише сега механизма, по който в такива кризисни моменти да можем да заставаме и некоалиционно да обясним нашите решения.

През тази конкуренция, през тези сблъсъци, ако крайните резултати са добри за хората, това си заслужава, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Ние сме различни партии, но по някои теми сме изключително близки, посочи също Борисов. Компромисът, който направихме да има правителство, мисля че успокоява обществото, отбеляза той, като подчерта, че бюджетът е политическият закон на подобно управление. По време на кампании партиите сме обещавали различни неща, но, ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Асен Василев, то просто правителството пада, каза Борисов. Затова и на срещата днес лидерите на първите две политически сили са си отговорили на въпроса дали е по-добре за България правителството да падне и всяка една от формациите да отстоява това, което е поела като ангажимент, или отново правят компромис в името на по-доброто. ГЕРБ-СДС са отстъпили доста неща, заяви Борисов. Колегите се съгласиха с някои, например, „за касовите бележки на ресторантите, електронното плащане да бъде за фирми над 100 човека. В същото време ние приехме за касовите наличности, за плащането на фишовете по електронен път. За да отидем към по-голямата цел – еврозоната и да не вдигнем допълнително инфлацията, ще се съгласим и ще подкрепим в залата това, което Асен Василев и колегите предлагат“, каза той.

Вижте и

Кирил Петков допълни, че тъй като еврозоната и Шенген са обща цел, таванът за цените на тока за бизнеса остава 200 лв., като антиинфлационна мярка, която гарантира, че влизаме в рамките, изисквани от механизма за Шенген и еврозоната. Сега ще влезем в зала и групите ни ще подкрепят този бюджет, съобщи той.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре