Сега четете
Има намерение групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС до няколко дни да изработим общ законопроект за изменение и допълнение на Конституцията

Има намерение групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС до няколко дни да изработим общ законопроект за изменение и допълнение на Конституцията

Има намерение групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС до няколко дни да изработим общ законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, който да бъде внесен, за да може да стартира процедурата, заяви пред медиите Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС след заседание на комисията по конституционни въпроси, на която беше обсъдена темата.

По думите му проектът ще бъде внесен до края на тази седмица или началото на следващата. След това през септември ще започне обсъждането на предложените промени, като този процес ще продължи между един и три месеца. „Има как да стане до края на годината“, каза Чолаков.

„Ще се постараем общият законопроект, който ще бъде внесен, да бъде максимално консенсусен, но имаме различия в детайлите с колегите от ПП-ДБ“, посочи Радомир Чолаков, който даде за пример промените, свързани със служебното правителство и колегиите на Висшия съдебен съвет.

„Това, което бъде внесено, ще бъде платформа за дискусия, тя тепърва предстои и няма да бъде бърза“, добави той, като отбеляза, че ще бъдат положени усилия да се убедят народните представители от другите парламентарни групи да участват в нея.

Радомир Чолаков каза още, че се надява да се постигне мнозинство от 180 гласа при гласуването на промените. „Всичко зависи от степента на постигане на консенсус“, допълни той. Чолаков отбеляза, че ГЕРБ-СДС не желае в проекта за промени да залегне темата за мандатността на кметовете, предложена от ПП-ДБ. Според Чолаков въпросът за това 24 май да бъде обявен за национален празник е изместил темата за промени в съдебната власт.

По отношение на представения преди време проект за промени в Конституцията, на ДПС, Радомир Чолаков каза, че в него „виждаме добри и полезни идеи“ и нямат съществени различия.

Вижте и

Гюнер Ахмед от ДПС посочи пред медиите, че утре ще коментират темата за конституционни промени.

По време на заседанието на конституционната комисия днес стана известно, че експертен съвет от конституционалисти ще съветва народните представители във връзка с промените в основния закон. На днешното заседание присъстваха бившите конституционни съдии Благовест Пунев, Румен Ненков, Пламен Киров, както и проф. Екатерина Михайлова, освен тях в съвета са поканени да участват и други специалисти.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре