Сега четете
Парламентът ще обсъди налагане на мораториум върху определени действия в „Мини Марица-изток“

Парламентът ще обсъди налагане на мораториум върху определени действия в „Мини Марица-изток“

Парламентът ще обсъди предложение за налагане на мораториум върху определени действия на държавни органи в „Мини Марица-изток“ ЕАД. Проекторешението, внесено от „Възраждане“, е първа точка в предвидения за днес дневен ред на Народното събрание.

Предлага се мораториумът да бъде наложен до приемане на актуална Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България, която включва и стратегия за развитие на комплекса „Марица изток”.

Проекторешението предвижда мораториум върху извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество, собственост на „Мини Марица-изток“ ЕАД, както и с недвижимо имущество държавна или общинска площ, попадащо в обхвата на концесионната площ по силата на сключения концесионен договор между Министерския съвет и дружеството. Предлага се и налагането на забрана за извършване на разпоредителни сделки с дълготрайни активи и за учредяване на вещни права върху недвижими имоти, собственост на „Мини Марица-изток“, използвани и/или предназначени за въгледобив.

Запазването на целостта на терените, собственост на ”Мини Марица-изток” ЕАД, е гаранция за запазване на работните места и за пълноценна работа на рудниците, отбелязват вносителите. Те посочват, че вече има случаи, при които частни инвеститори са придобили рекултивирани терени на мините и са изсекли стотици декари гори, за да реализират намеренията си.

Вижте и

Според „Възраждане“ налагането на мораториум върху сключването на всякакъв вид договорености, свързани с промяна на статута на терени на ”Мини Марица-изток” ЕАД и изграждането на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми източници на територията на дружеството, ще даде на заетите в комплекса сигурност за работните им места, възможност да бъде изработена стратегия за развитието на въгледобива в региона без различни лобистки интереси да влияят на процеса и ще защити националните интереси.

Втора точка в дневния ред на парламента за днес е изборът на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации. Предвижда се депутатите да разгледат на първо четене изменения в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, както и на второ четене промени в Търговския закон.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре