Сега четете
Отново се тресе със скандал Народния театър,Камен Донев го напуска хората го подкрепят

Отново се тресе със скандал Народния театър,Камен Донев го напуска хората го подкрепят

Актьорът Камен Донев напуска представлението „Живота е прекрасен“ в Народния театър. Той посочва като причина „нетърпимост“ към ситуацията в театъра и конкретно поведението на директора Васил Василев.

Решението на актьора идва след сериозни проблеми в Народния театър в продължение на месеци. Всичко започна през октомври 2022 г., когато режисьорът Александър Морфов надраска вратата на кабинета на тогавашната пиарка на театъра и бивш народен представител от ДПС Велислава Кръстева.

Впоследствие скандалите в театъра бяха политизирани, като освен ДПС, в тях се намесиха още президентът Румен Радев и партия ГЕРБ.

В разгара на конфликта Радев замени Велислав Минеков, с Найден Тодоров на поста министър на културата без да посочи мотиви за промяната. Самият Минеков започна проверки срещу Василев, а по-късно Тодоров каза, че няма основание за отстраняването на директора на театъра.

В крайна сметка Александър Морфов беше уволнен, а Велислава Кръстева напусна театъра.

„Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението „Живота е прекрасен“ поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра. След скандалите и събитията произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите. Но чашата преля… Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано!“, написа Донев.

„Живота е прекрасен“ е една от постановките в театъра, на които режисьор е Морфов.

По-късно от Народния театър излязоха с позиция, според която поведението на Донев е „манипулативно и непрофесионално“.

Вижте и

Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал“, пишат от театъра. От там добавят още, че Донев е имал договор за участие в 10 постановки на „Живота е прекрасен“, според който той има само още едно участие в него.

Преди ден друг творец с дългогодишен стаж в театъра фотографът Стефан Н. Щерев каза, че е бил освободен без мотив, което се е случило по „лични виждания“ на директора. От театъра излязоха с позиция, че договорът на Щерев е изтекъл и не е бил подновен заради „финансови параметри“.

Уволнението на Морфов породи серия от протести срещу директора на Народния театър. Василев и Кръстева работиха заедно в един екип като заместник-министри на културата в правителството на Пламен Орешарски през 2013-2014 г., когато начело на министерството беше Петър Стоянович. Кабинетът беше с мандата на ДПС и подкрепата на БСП.

Новият министър на културата Кръстьо Кръстев не е коментирал публично темата за събитият

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре