Сега четете
Партия „Възраждане“ ще внесе утре жалба в Конституционния съд във връзка с референдума за запазване на българския лев

Партия „Възраждане“ ще внесе утре жалба в Конституционния съд във връзка с референдума за запазване на българския лев

Партия „Възраждане“ ще внесе утре жалба в Конституционния съд във връзка с референдума за запазване на българския лев. Това става ясно в изявление на лидера на партията Костадин Костадинов във видео в неговата фейсбук страница. Той уточнява, че жалбата ще бъде от две части.

Предложениетото за свикване на референдум беше отхвърлено от Народното събрание в петък. По-рано днес президентът Румен Радев също коментира темата и обясни, че няма как да насрочи дата за референдум, защото има решение на Народното събрание.

Първо ние ще зададем въпроса дали решението, което в петък беше взето, на практика представлява приемане или отхвърляне на референдума или е нито едното, нито другото, посочи Костадинов относно предстоящата жалба до КС. На следващо място ще зададем въпроса, който всъщност трябваше да бъде зададен от нашите опоненти – отговаря ли нашият въпрос на референдума на Конституцията и на изискванията на закона, отбеляза той. И ако се окаже, че отговаря, Народното събрание трябва да прегласува решението и след това вече да отидем на референдум, допълни Костадинов. По думите му оттук насетне вече всичко остава в ръцете на Конституционния съд.

„За наша голяма изненада и разочарование президентът отказа да изпълни закона, по подобие на това, което направиха от управляващото мнозинство – „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и ГЕРБ, коментира Костадинов. Той посочи, че думите на Радев, че все пак българските политици трябва да се съобразят с мнението на тези повече от половин милион души, които са подписали подписката за свикване на този референдум, не са утешение. Според Костадинов в тази ситуация българският президент е имал пълното право да свика референдум и, за да може да оправдае свикването му, да сезира КС, който решава като последна инстанция дали един въпрос е законен или не.

Нашите опоненти многократно заявиха в хода на дискусиите в пленарната зала и в правната комисия, че въпросът е незаконен, но така и не успяха да ни обяснят точно кой международен договор и кой точно член нарушаваме, коментира той.

От „Възраждане“ нямаме намерение да спрем борбата за запазване на българския лев, заяви още Костадин Костадинов.

Вижте и

Според Конституцията Конституцияонният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители (48 депутати), президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Парламентарната група на „Възраждане“ е от 37 народни представители. Предложението за произвеждане на референдум за запазване на българския лев обаче беше подкрепено в зала и от „БСП за България“ и “Има такъв народ“.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре